Οι Κούρδοι ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο στο Β. Ιράκ: Ανατινάζουν τουρκικά οχήματα - Σχέδιο Άγκυρας για δημιουργία βάσεων στην περιοχή


Kουρδική αντεπίθεση
Εκτεταμένο ανταρτοπόλεμο κατά της τουρκική επιχείρησης “Tiger Claw” ξεκίνησαν οι Κούρδοι στο Ιράκ  ανατινάζοντας για αρχή ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα που μετέφερε Τούρκους κομάντο σε κάποιο ορεινό σημείο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει έναν γενικευμένο ανταρτοπόλεμο κατά των τουρκικών δυνάμεων, για να επιφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στην Άγκυρα με στόχο την αποδόμηση της εικόνας του Τούρκου προέδρου.  

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι εκατοντάδες «κομάντο» μπήκαν μέσα στο ιρακινό έδαφος, υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά  ελικόπτερα, μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό της περιοχής με εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους και πυροβόλων όπλων, κτυπώντας περισσότερους από 150 στόχους.

Οι ημι-αυτόνομες κουρδικές αρχές όμως ξεκίνησαν μια τεράστια επιχείρηση από την Τετάρτη για να προκαλέσουν απώλειες σε όσο τον δυνατόν περισότερους Τούρκους στρατιώτες.


Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας στο Ιράκ.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει νέες “προσωρινές” στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, αφού κτυπήσει καίρια με επιθέσεις της τους Κούρδους  μαχητές και τις βάσεις τους σε αυτές τις περιοχές.    

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις μετά από συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές προκειμένου να απομακρυνθούν οι μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τα σύνορά της, στοχεύοντας τις υλικοτεχνικές τους ικανότητες.    

«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν προσωρινές βάσεις στην περιοχή, για να αποφευχθεί και πάλι η χρήση των περιοχών αυτών για τον ίδιο σκοπό… Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 10 προσωρινές βάσεις και θα θεσπιστούν νέοι κανόνες», σημείωσε συνεχίζοντας ότι «η τουρκική εκστρατεία είναι σε πλήρη εφαρμογή, ενώ τόνισε ότι  δεν υπάρχει χρονική περίοδος για την επιχείρηση, και η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της", τόνισε ο ίδιος.  

Εν τω μεταξύ, το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κάλεσε και πάλι τον Τούρκο πρέσβη και του επέδωσε μια έντονη νότα σημείωμα διαμαρτυρίας, «ζητώντας του τον τερματισμό τέτοιων προκλητικών πράξεων».    

Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με τους πιο δυνατούς όρους και απαιτεί από την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες.    

Η Τουρκία στοχεύει τακτικά στρατιωτικά στρατόπεδα PKK στο βόρειο Ιράκ,όπως έκανε με τις επιχειρήσεις  μεγάλης κλίμακας το 2007 και το 2018.    

Η πρόσφατη επίθεση μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα  προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει την εξουσία του, θεωρούν ιρακινές πηγές .    

Η Τουρκία έχει εμπλακεί βαθιά στις συγκρούσεις της Συρίας και της Λιβύης και ελπίζει να συμμετάσχει και στην Υεμένη, σκοπεύοντας να παρουσιαστεί ως μια μεγάλη δύναμη που προσπαθεί να επιλύσει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, με το Ιράκ να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου.

Η τουρκική επίθεση έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την κουρδική περιοχή, που έχει κτυπηθεί σκληρά από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, αδυνατώντας να πληρώσει  μισθούς και  χρέη.    

Η κυβέρνηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν δανείστηκε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια από την Τουρκία για να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της, ενώ η οικονομία της  βασίζεται σε ένα αγωγό που διέρχεται μέσω της Τουρκίας ως ο μόνος τρόπος εξαγωγής αργού πετρελαίου.  

Η Άγκυρα παίζει ήδη τον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης με άφθονο χρήμα από το Κατάρ σε μια προσπάθεια να επιβάλει σχέδια που θυμίζουν άλλες εποχές. Προς το παρόν όμως ακούμε πολλά λόγια μόνο από μεγάλες χώρες για τα τουρκικά σχέδια, οι οποίες τώρα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τι ακριβώς υλοποιεί η Τουρκία.

Τα λόγια όμως δεν κοστίζουν τίποτα και πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν οι... πράξεις κατά της Άγκυρας.