Ιγνατίου: Είναι ώρα για πραγματικές κυρώσεις στην Τουρκία


Πρέπει, επιτέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος να δοκιμάσουν τα όπλα που τους προσφέρει η συμμετοχή τους στην ΕΕ

Η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν χωρίς αµφιβολία µια καλή εξέλιξη, υπό την έννοια ότι επισκέφθηκε τα σύνορα της Ευρώπης και το αναγνώρισε.

Ο Έβρος και η Κύπρος δέχονται επίθεση και, σύµφωνα µε την ανάλυση των λεγοµένων του ύπατου εκπροσώπου, η επίθεση αυτή είναι και εναντίον της Ευρώπης, όπως αναφε΄ρι η εφημερίδα "Έθνος"

του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν καλές, γι’ αυτό και τις κρατάµε, διότι ο στόχος πρέπει να είναι -και να απαιτούµε- να ακολουθήσουν τα έργα. Οχι µόνο λόγια.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε στον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας τη δέσµευση της Ενωµένης Ευρώπης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου που απειλείται από την Τουρκία.

Σε σχέση µε την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μπορέλ υπογράµµισε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Ε.Ε την καταδικάζει. Παρόµοιες κουβέντες είπε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης ούτε ο κ. Μητσοτάκης «µάσησαν». Του περιέγραψαν µε ακρίβεια την άθλια κατάσταση που δηµιουργεί η κατοχική δύναµη για τις δύο χώρες, που είναι την ίδια στιγµή και µέλη της Ε.Ε.

Τα λόγια είναι εύκολα, όπως µας έχει µάθει η Ιστορία. Το πρόβληµα είναι οι πράξεις, τα έργα, ιδιαίτερα όταν έρθει εκείνη η δύσκολη στιγµή, η οποία προκαλεί έναν αξιωµατούχο ή έναν οργανισµό. Και εννοώ τη στιγµή της απονενοηµένης πράξης της Τουρκίας.

Το βασικό ερώτηµα είναι πάντα το ίδιο: Τι θα πράξει στη συγκεκριµένη περίπτωση η Ε.Ε εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της στον Εβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Ποιος από τους ηγέτες των κρατών-µελών και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών µπορεί να απαντήσει; Βασανιστικό το ερώτηµα, αναµενόµενη και η απάντηση.


Δυστυχώς, και µακάρι να διαψευστώ µε πράξεις, ο Ελληνισµός δεν µπορεί να αναµένει πραγµατική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου µπορούν να τους προκαλέσουν µέσα στο γήπεδό τους. Πρέπει, επιτέλους, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος να δοκιµάσουν τα όπλα που τους προσφέρει η συµµετοχή τους στην Ε.Ε. 

Επίσης, πρέπει να αποκαλύψουν στους πολίτες ποιες χώρες-µέλη της ΕΕ είναι αυτές που αντιστέκονται στο αίτηµα για να επιβληθούν πραγµατικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αν δεν τις επιβάλουν τώρα, πότε θα το κάνουν; Αποδείχθηκε ότι ο εκβιασµός του Ταγίπ Ερντογάν στον Εβρο, µε τη συµµετοχή «µεταναστών» σαν αυτούς που χρησιµοποιεί στη Συρία και στη Λιβύη, όταν αντιµετωπιστεί µε τον σωστό τρόπο, καταπίπτει. 

Η Τουρκία ηττήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Καµία αµφιβολία επ’ αυτού. Γι’ αυτό είναι πιο επικίνδυνη και επιθετική. Είναι η κραυγή του «ηττηµένου θηρίου»... Το οποίο, όµως, θα επανέλθει και θα προσπαθήσει ξανά.

Ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να πιστεύουν ακόµα στην απαξιωµένη Ενωµένη Ευρώπη. Ναι, έχει πολλά όπλα εναντίον της Τουρκίας χωρίς τη χρήση βίας. Ας τα δοκιµάσει. Αλλά να επιβάλει πραγµατικές κυρώσεις. Οχι να λαµβάνει µέτρα εναντίον δύο αξιωµατούχων της εταιρείας πετρελαίων, τα οποία τα βλέπει ο «σουλτάνος» και σκάει στα γέλια...