LNA: ”Οι ελεύθεροι Λίβυοι θα κατατροπώσουν τους Τούρκους εισβολείς”


Έρχεται νέα αποσταθεροποίηση στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού του Λιβύου, Ahmed al-Mismari, δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός του Χαφτάρ θα είναι «νικητής» ενάντια στους «Τούρκους εισβολείς» ό,τι και να γίνει.

Οι παρατηρήσεις του ήταν οι πρώτες δηλώσεις του LNA μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη η υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Μισμάρι είπε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Τρίπολη για να «πάρει τα λάφυρα» και την περιουσία του λιβυκού λαού. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι ο LNA θα αντισταθεί στις «πολιτοφυλακές της Τρίπολης και τους Τούρκους εισβολείς». Επίσης ανέφερε ότι η περιοχή που εκτείνεται από το Wadi Jarf στα δυτικά έως την al-Wishka ανατολικά της Misrata αποτελεί ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Οι Τούρκοι δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν τα εδάφη της Λιβύης, τα οποία ανήκουν μόνο στους ελεύθερους Λιβύους», τόνισε.

Ο Μισμάρι έδωσε επίσης στην δημοσιότητα επίσης βίντεο από αυτό που περιέγραψε ως σοβαρές παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές του GNA και τους Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, όπως η χρήση ασθενοφόρων για την παρακολούθηση των κινήσεων του LNA με την παροχή στις τουρκικές πολιτοφυλακών των  συντεταγμένων των δυνάμεων του LNA,προκειμένου να τους στοχεύσουν σε επιθέσεις τα τουρκικά drone.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους Khalid al-Mishri, ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, χρησιμοποίησε την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας για να δηλώσει ότι ο διοικητής του LNA, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, δεν θα διαδραματίσει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Λιβύης.

Επιπλέον, είπε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τη Λιβύη βασίζονται σε «αρχές» που αναγνωρίζονται από το συμβούλιο και το GNA, υπογραμμίζοντας την επιμονή της κυβέρνησης της Τρίπολης να ανακτήσει την Σύρτη και ολόκληρο το κράτος της Λιβύης.

Ο Χαφτάρ από την άλλη πλευρά πραγματοποίησε συνομιλίες την Πέμπτη με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κοινοβουλίου Αχμέντ Χούμα και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης με έδρα την Ανατολή, Α. Έλβγκεγκ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ρωσία.

Ο Έλβγκεγκ, είχε συναντηθεί με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για τη Λιβύη. Ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση στη Λιβύη χωρίς την διάλυση και τον αφοπλισμό των λιβυκών πολιτοφυλακών.

Οι Λίβυοι πολιτικοί αλλά και ο απλός λαός είχαν μια τρομερή ευκαιρία να βρουν μια λύση μόνοι τους από το 2011 για την χώρα. Αντί αυτού μια μερίδα τουρκικής καταγωγής Λίβυοι με επικεφαλής των Σαράτζ, έπαιξαν το παιχνίδι της Άγκυρας, μόνο και μόνο για να μην χάσουν την "λειψή" εξουσία τους.

Το αποτέλεσμα τώρα μετά από όλα αυτά θα είναι να χωριστεί η χώρα τους σε “τρία κομμάτια ”αφού ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία θέλουν η καθεμία το μερίδιο τους.

Τι έρχεται στην Τουρκία το επόμενο διάστημα
Η Τουρκία προβάρει πραγματικά δίπλα σε Αμερικανούς και Ρώσους ως περιφερειακή δύναμη και αυτό οφείλουμε να παραδεχτούμε.

Επίσης μπορούμε να πούμε σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες για την Άγκυρα ότι, οι ξένοι επενδυτές που κατείχαν 30 δισ. δολάρια τουρκικά ομόλογα πριν μερικά χρόνια, τώρα τα ξεπουλάνε άρον-άρον (πούλησαν άλλα 720 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα), κατεβάζοντας το απόθεμα κάτω από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα επίπεδα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αναδυόμενη αγορά και κάτι πολύ μεγάλο έρχεται στη χώρα με τη μορφή οικονομικού κραχ ή πολεμικής αναμέτρησης.

Συνήθως τα “κοράκια” των παγκόσμιων κεφαλαίων ξέρουν πολύ καλύτερα τι έρχεται σε κάθε χώρα περισσότερο και από τους πολιτικούς της ή τους ίδιους τους πολίτες της κάθε χώρας. 

Επίσης ο πρώην υπουργός πληροφοριών της Ιορδανίας Saleh Al-Qallab δήλωσε ότι ο Ερντογάν είναι ο πραγματικός ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

"Μια μέρα, θα δικαστεί σε διεθνές δικαστήριο για τρομοκρατία", εκτιμά ο ίδιος και πολλοί αναλυτές και για αυτό χρειάζεται υπομονή, διότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους, ειδικά μετά την πραγμάτωση μιας αληθινής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, αρχής γενομένης από τη Μεσόγειο θάλασσα.


ΠΗΓΗ