Γάλλοι ήρθαν σε σειρά επαφών στην Αθήνα για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών Belharra


Γιάννης Νικήτας

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για τη σύναψη διακρατικής σύμβασης ώστε να υπογραφεί η σύμβασης απόκτησης δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra. Χθες κατέφθασε νέο γαλλικό κλιμάκιο που είχε σειρά επαφών με τη ΓΔΑΕΕ και κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να τακτοποιηθεί η οικονομική πλευρά του προγράμματος.

Σήμερα οι Γάλλοι θα βρεθούν στη Γαλλική πρεσβεία δεδομένου πως διαπραγματεύσεις γίνονται και σε υψηλό επίπεδο ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξουν και νέες επαφές με το Υπουργείο Άμυνας και Υπουργείο Οικονομίας.

Αυτό που απομένει για τη τελική υλοποίηση του προγράμματος είναι η διευθέτηση του δημοσιονομικού ζητήματος αναφορικά με την εγγραφή του συνολικού κόστους στον προϋπολογισμό κατά το έτος παραλαβής των πλοίων. Πρόκειται για το λογιστικό σκέλος του προγράμματος που αναμένεται να ρυθμιστεί.

Σε επίπεδο διαμόρφωσης των πλοίων το ΠΝ έχει καταλήξει και έχει δώσει το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία δεδομένου ότι με τη τελική διαμόρφωση καλύπτονται πλήρως οι ελληνικές απαιτήσεις.

Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:

Εξασφαλίζεται κορυφαία αεράμυνα περιοχής με 24 βλήματα ανά πλοίο και ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά ραντάρ με ταυτόχρονη εμπλοκή 16 εναερίων στόχων καθώς και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ικανότητες έρευνας, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης εναερίων απειλών πολύ χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους και ταυτόχρονη αποστολής εικόνας τακτικής κατάστασης στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου μέσω Link 16. Παράλληλα, τα γαλλικά βλήματα Aster 30 κρίθηκαν από την τεχνική επιτροπή του ΓΕΝ κάτι που ασφαλώς ισχύει ανώτερα των αμερικανικών SM-2.

Ποιοτική υπεροχή σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου απόρροια των συστημάτων εντοπισμού υποβρυχίων πολύ ανώτερων στα υφιστάμενα ελληνικά και τουρκικά πλοία με συνδιασμό σόναρ τρόπιδας και σόναρ μεταβλητού βάθους,

Πλοίο διοίκησης και ελέγχου ψηφιακής αρχιτεκτονικής με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ικανότητα στρατηγικής κρούσης σε μεγάλη απόσταση σε βάθος με χειρουργική ακρίβεια ικανό να πλήττει όλα τα τουρκικά κέντρα βάρους με βλήματα Scalp Naval. Κάθε πλοίο θα φέρει 8 βλήματα.

Εξασφάλιση των ελληνικών απαιτήσεων των φρεγατών Belharra για κάλυψη αναγκών εγγύς άμυνας των πλοίων σε τρία επίπεδα: εγκατάσταση RAM, εμπλοκή εχθρικών κατευθυνομένων βλημάτων με το πρωραίο πυροβόλο Strales και τα κατάλληλα πυρομαχικά και τέλος με ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς και αντίμετρα.

Υπερσύγχρονα βλήματα Exocet Block IIIC για πόλεμο επιφανείας.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ΠΝ εξασφαλίζει τεχνική υποστήριξη (FOS) για τα πλοία τριών ετών αντί επτά που ήταν στην αρχή για λόγους μείωσης του κόστους. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ευτυχές πως τα παθήματα του παρελθόντος φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα και έτσι είναι το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξ αρχής τίθεται το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης από τη πρώτη στιγμή.

Τέλος, παρά τα όσα ανεδαφικά και ψευδή γράφονται και διαδίδονται το κόστος του προγράμματος συγκρατείται σε λογικά επίπεδα. Η ναυπήγηση των πλοίων ελληνικής διαμόρφωσης θα κοστίσει 1,670 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτει ανάγκες: υποδομών, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και όπλων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η έλευση των Belharra θα δώσει στο ΠΝ πρωτοφανές ποιοτικό προβάδισμα και τεχνολογική υπεροχή αντίστοιχη με αυτή των υποβρυχίων «214» ή των γαλλικών Combattante τη δεκαετία του 1970.

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ στρέφεται και συζητά τη λύση αρχικά δύο πλοίων ναυπηγημένων στη Γαλλία και άλλων δύο στην Ελλάδα.

Συνολικό απόθεμα 32 πυραύλων σε τρεις εκτοξευτές Α50 και έναν Α70.

Η εγκατάσταση του RAM καλύπτει πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις για όπλο εγγύς άμυνας.