Νέο "απόκτημα" του ΠΝ-Αναβαθμίζει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες


Στο Πολεμικό Ναυτικό το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Στις 11 το πρωί, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο Γενικής Υποστήριξης που κάνει δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό η οικογένεια Παναγιώτη Λαζαρίδη, μετά το «Άτλας Ι», που παραδόθηκε στο Π.Ν. τον Δεκέμβριο του 2019.

Το νέο πλοίο, είναι μεγαλύτερο από το «ΑΤΛΑΣ Ι» και πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την υποστήριξη των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού. Η σύμβαση παραχώρησης του πλοίου υπεγράφη από τον δωρητή και πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Παναγιώτη Λασκαρίδη και τον αρχηγό ΓΕΝ , αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, στα τέλη Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η τελετή ένταξης του πλοίου στο Π.Ν.

Tο πλοίο δοκιμάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πολεμικό Ναυτικό και όπως ανέφερε στο OnAlert πηγή του ΓΕΝ, «υπήρξε απόλυτη ικανοποίηση από τις δυνατότητες του». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ικανοποίηση υπάρχει στις τάξεις του Π.Ν και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «Ατλας Ι», το οποίο περισυνέλεξε τον στόχο που εβλήθη κατά τη διάρκεια βολών με πραγματικά πυρρά, στην πρόσφατη άσκηση το ΠΝ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ανοιχτά της Καρπάθου, γράφει ο Κώστας Αλατζάς στο onalert.gr.

Στις δυνατότητες του ΗΡΑΚΛΗ η διάσωση Υ/Β

Το νέο πλοίο Γενικής Υποστήριξης, κατασκευής 2002, είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων. Διαθέτει επιπλέον δυνατότητα DP2, δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (δυνατότητα που διαθέτει και το «ΑΤΛΑΣ Ι»), προσδίδοντας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες για επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει, όπως η διάσωση υποβρυχίου.

Το νέο πλοίο διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων.

Η σχεδίαση και των δύο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.

Με την απόκτηση του «ΗΡΑΚΛΗΣ» το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει στις τάξεις του συνολικά πέντε πλοία Γενικής Υποστήριξης.