Σε επιφυλακή ο Ελληνικός Στόλος στο Αιγαίο – Σε εξέλιξη τουρκική άσκηση νότια του Καστελόριζου


Παρά την αποχώρηση μέρους του στόλου της και την αποχώρηση ελληνικών πλοίων από το Αιγαίο, η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση και σήμερα Δευτέρα.

Αν και αρκετά τουρκικά πλοία επέστρεψαν στη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο παραμένει σημαντική δύναμη σκαφών, έστω και χωρίς υποβρύχια.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν στείλει κοντά στη θαλάσσια περιοχή, την οποία με παράνομη NAVTEX έχουν δεσμεύσει για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και ένα υποβρύχιο.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σκάφη φαίνεται να να κινούνται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Πόλεμος Νεύρων από την Άγκυρα
Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός” βγήκε από το λιμάνι της Σελεύκειας, όπου ήταν αγκυροβολημένο.

Αφού έπλευσε μέχρι τα μισά της απόστασης με την Κύπρο, τώρα φαίνεται να επιστρέφει στο λιμάνι του στη Σελεύκεια.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Πάντως η πορεία του σκάφους παρακολουθείται από το πολεμικό ναυτικό το οποίο μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Να σημειώσουμε πως η τουρκική NAVTEX δεσμεύει, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό κομμάτι που ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Η κίνηση τόσο του τουρκικού υποβρυχίου, όσο και των δύο φρεγατών, παρακολουθείται στενά από την ελληνική φρεγάτα “Κανάρης” η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, δεδομένου πως εκτός από την όποια, έστω και μειωμένη, τουρκική κινητικότητα, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου η σχετική NAVTEX.

Πάντως, το έτερο ερευνητικό σκάφος, το Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Επί της ουσίας δεν έχει λήξει ο κόκκινος συναγερμός για τον Ελληνικό Στόλο στο στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δύναμη πυρός που μαζεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς νότια της Κρήτης καταπλέει τώρα και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Ντουάιτ Αϊζενχάουερ” συνοδευόμενο από 12 πλοία του αμερικανικού στόλου για ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου.