Το Πεντάγωνο απειλεί με κυρώσεις τον Χαφτάρ


Η διοίκηση της χώρας είχε καταγγείλει την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες από δορυφόρους ως απόδειξη, ότι η Μόσχα ανεφοδιάζει με αεροσκάφη Ιλιούσιν (Ιl-76) την ομάδα Βάγκνερ

ΤΡΙΠΟΛΗ. O έλεγχος των πετρελαϊκών εξαγωγών εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα στη Λιβύη, καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στον στρατηγό Χαφτάρ εξαιτίας της άρνησής του να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Πεντάγωνο ερευνά τις βαθιές σχέσεις του πολεμάρχου με τους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ, που έχει δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. 

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Χαφτάρ θα μπορούσε να τιμωρηθεί με κυρώσεις, αφού εκτιμάται ότι η άρνησή του να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» συνδέεται με την επιρροή της Μόσχας. «Αρχικά, ο πολέμαρχος είχε επιτρέψει να ανοίξουν πάλι τα τερματικά λιμάνια, αλλά άλλαξε γνώμη όταν οι μαχητές της ομάδας Βάγκνερ μετέβησαν στο Ες Σιντέρ», σχολίασε το δημοσίευμα.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ τον απειλεί με κυρώσεις, επειδή «συμπεριφέρεται αλόγιστα και δεν επιδεικνύει ευελιξία». Υπενθυμίζεται ότι ο Χαφτάρ διαθέτει μια φάρμα αξίας 185.000 δολαρίων και μια κατοικία 364.000 δολαρίων στη Βιρτζίνια, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο σε κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Η διοίκηση της χώρας είχε καταγγείλει την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες από δορυφόρους ως απόδειξη, ότι η Μόσχα ανεφοδιάζει με αεροσκάφη Ιλιούσιν (Ιl-76) την ομάδα Βάγκνερ.

Κίνδυνος σύρραξης

Ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος ένας λάθος υπολογισμός να οδηγήσει σε σύρραξη μεταξύ ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, καθώς όπλα και μισθοφόροι εξακολουθούν να συρρέουν στη βορειοαφρικανική χώρα. Η Στέφανι Ουίλιαμς, ασκούσα χρέη πρέσβειρας του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε στους Financial Times ότι μία σειρά από ξένες χώρες παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων, καθώς στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη-κλειδί της Σύρτης. «Το ρίσκο να μετεξελιχθεί όλο αυτό σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων (proxy war) είναι πολύ σοβαρό. Η συνολική εικόνα είναι εκείνη των συνεχιζόμενων ξένων παρεμβάσεων», συμπλήρωσε.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι λιβυκές αερογραμμές ξεκίνησαν την Κυριακή να πραγματοποιούν πτήσεις στο εξωτερικό μετά τέσσερις μήνες, εξαιτίας της  πανδημίας. Πρώτος προορισμός ήταν η σύμμαχος χώρα Τουρκία, η οποία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

 Κατά τη γνώμη της αντίπαλης πλευράς, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), η Τουρκία και το Κατάρ ευθύνονται για την υπονόμευση πολιτικής λύσης στον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Λιβύη. Η Αγκυρα παραβιάζει συστηματικά την προσπάθεια εκεχειρίας αποστέλλοντας μισθοφόρους και όπλα για να ενισχύσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).