Τι συζητήθηκε στην επικοινωνία Μητσοτάκη με Σίσι


Ανατολική Μεσόγειος και Λιβύη τέθηκαν επί τάπητος

Συνεχίζονται με κάθε αφορμή οι διπλωματικές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη, λίγο μετά την επικοινωνία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για το λιβυκό ζήτημα, κατά την οποία συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες επικοινωνούν για την "κοινή γραμμή" απέναντι στην  προκλητικότητα της Άγκυρας. Τον Μάιο, είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς. 

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.