Σε ποιους στρατιωτικούς «δείχνει την πόρτα» το Υπουργείο Άμυνας


Ένα θέμα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως θα «σκάσει» ήρθε η ώρα να «εκραγεί» χωρίς όπως φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια ικανοποιητική λύση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα στον αέρα.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στα Γενικά Επιτελεία εδώ και πολλά χρόνια γνώριζαν πως υπάρχει θέμα με συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού σε ότι αφορά την εξέλιξη από την μία των ιδίων των στρατιωτικών και από την άλλη το «γέρασμα» του στρατεύματος.

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για τους Επαγγελματίες Οπλίτες, ΕΠΟΠ, έφτασε καθώς αν και για την σύνταξη πρέπει να έχουν 40 χρόνια υπηρεσίας ή να είναι στο 60ο έτος ηλικίας την ίδια ώρα αποστρατεύονται στα 50 με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας, σε κάποιες περιπτώσεις 22 χρόνια άρα με μηδενική σύνταξη.

Το θέμα έχει απασχολήσει σε συνεδριάσεις κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την Βουλή όμως το αδιέξοδο παραμένει με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει πως με ενδεχόμενες αλλαγές υπάρχει κίνδυνος να προκύψει αθρόα παραμονή χαμηλόβαθμου προσωπικού « η οποία πιθανώς να δημιουργήσει δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας,αναλογιζόμενοι τα καθήκοντα που προβλέπονται ανά ειδικότητα για τους Υπαξιωματικούς, όσο και την ηλικία που αυτοί θα έχουν μελλοντικά κατά την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων».

Όπως μάλιστα τονίζει ο Υπουργός σκοπός της κατηγορίας των ΕΠΟΠ είναι η «κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών στελέχωσης με χαμηλόβαθμο και ηλικιακά αξιόμαχο προσωπικό».

Φαίνεται λοιπόν πως καθώς δεν μπορούν πλέον οι ΕΠΟΠ να καλύψουν αυτά τα κριτήρια πολλοί θα βρεθούν μετέωροι και στην έξοδο ή αναγκασμένοι να κάνουν συμβιβασμούς που θα τους καταπονούν και σωματικά και θα πονέσουν την τσέπη τους αν τελικά υλοποιηθούν αλλαγές που θα τους διατηρούν στάσιμους στο στράτευμα.

Το ερώτημα βέβαια γιατί δεν υπήρξε από χρόνια ένα plan b που να δείχνει το ενδιαφέρον της υπηρεσίας για το προσωπικό παραμένει.