Αεροπορική βάση στην Τζούφρα: Ο νέος στρατιωτικός στόχος της Άγκυρας στη Λιβύη (ΒΙΝΤΕΟ)


Μαρία Ζαχαράκη

Αποτελεί στρατηγικό σημείο - H Αίγυπτος τη χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας

Η αεροπορική βάση στην Τζούφρα αποτελεί πλέον το νέο στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας στη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας.

Με ανάρτησή της στο Τwitter η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξηγεί τη στρατηγική σημασία της βάσης αυτής στην κεντρική Λιβύη, η οποία ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.


«Η αεροπορική βάση Τζούφρα ορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη Σύρτη, μετά τον καθαρισμό της Τρίπολης και των περιχώρων της από στοιχεία του Χαφτάρ», αναφέρει η ανάρτηση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η οποία σημειώνει τη σπουδαιότητα που έχει η βάση αυτή για την κυβέρνηση της Λιβύης και κατ’ επέκταση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η στρατιωτική βάση είναι σημαντική και απαραίτητη για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού του πετρελαίου στην πλούσια σε ενεργειακές πηγές Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τώρα η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, ως στήριξη στον Χαφτάρ.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απείλησε την Τουρκία και την κυβέρνηση Σαράζ της Τρίπολης με στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που προσπαθήσει να απομακρύνει τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την Τζούφρα και τη Σύρτη, άλλη μία περιοχή με στρατηγική σημασία στις ακτές της Λιβύης. «Η δήλωση Σίσι περί «κόκκινης γραμμής» προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της αεροπορικής βάσης», αναφέρει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, που αποκαλύπτει -δημόσια πλέον- το νέο στόχο της Άγκυρας που είναι η απομάκρυνση του Χαφτάρ από τις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις.

«Ο λιβυκός στρατός (GNA) στοχεύει στην απομάκρυνση των δυνάμεων του Χαφτάρ από τη Σύρτη και τη Τζούφρα με την επιχείρηση ‘Δρόμοι της Νίκης’, που ξεκίνησε μετά τις επιτυχίες στην Τρίπολη», καταλήγει η τουρκική προεδρία.

Η ανακοίνωση ήρθε πάντως λίγες ώρες μετά την αεροπορική επίθεση στη βάση Αλ Βατίγια της Λιβύης κατά τουρκικών στόχων τα ξημερώματα της Κυριακής.

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV:


ΠΗΓΗ