Κωδικός «αναβάθμιση» στο Πολεμικό Ναυτικό απέναντι στις τουρκικές απειλές – «Μικρές φρεγάτες», νέες πυραυλάκατοι και η ανάγκη για μεγάλα πλοία


”Σφυγμό” φαίνεται ότι βρίσκει ξανά το Πολεμικό Ναυτικό στα εξοπλιστικά έπειτα από αδράνεια τουλάχιστον δέκα ετών. Ο κατάπλους της νέας πυραυλακάτου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στη ”φωλιά” της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη αλλά και η προσμονή του ΒΛΑΧΑΚΟΥ τους επόμενους μήνες σκορπούν αισιοδοξία στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ότι επιτέλους κάτι ”κινείται” στο ζήτημα ενίσχυσης του Στόλου.

Επιπλέον η δωρεά από τον εφοπλιστή Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό δύο υπερσύγχρονων πλοίων Γενικής Υποστήριξης αποτελεί μια ακόμη θετική είδηση για την επόμενη μέρα του Στόλου. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ και ο ΑΤΛΑΣ μπορεί να μην διαθέτουν βλήματα και πυροβόλα αποτελούν όμως πολύτιμες Μονάδες για την υποστήριξη των πλοίων κρούσης αλλά και για την μεταφορά υλικών σε κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου. Και φυσικά το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια πραγματοποιείται μια τόσο μεγάλη δωρεά στον Στόλο ανοίγει το δρόμο για ανάλογες ενέργειες και από άλλους επιφανείς ‘Ελληνες με οικονομική ευρωστία.
 
Με την ενσωμάτωση του ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ στο οπλοστάσιο του Στόλου αλλά και του ΒΛΑΧΑΚΟΥ το προσεχές διάστημα τα πανίσχυρα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ θα φτάνουν τα 7 και θα συγκροτούν μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης αποτελούμενη από ταχύτατα και εξοπλισμένα σαν ”αστακούς” πολεμικά πλοία. Με ταχύτητα που ξεπερνά τους 35 κόμβους, φορτωμένα με τους ”φονικούς” EXOCET, με σύγχρονο σύστημα εγγύς Α/Α προστασίας RIM και πυροβόλο ουσιαστικά αποτελούν τις ”μικρές φρεγάτες” του Στόλου. Ειδικά οι πύραυλοι ΕΧΟCET BLOCK ΙΙΙ με βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα αποτελούν φόβο και τρόμο για κάθε εχθρική μονάδα επιφανείας.

Μαζί με τις παλαιότερες αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές πυραυλακάτους οι 7 SUPER VITA της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών σε ενδεχόμενη κρίση θα είναι οι Μονάδες που θα διασκορπιστούν στο Αιγαίο και θα ”κρυφτούν” λόγω ευελιξίας και μεγέθους ακόμα και μέσα σε βράχους και νησίδες του Αρχιπελάγους. Και εκεί θα περιμένουν με οπλισμένα τα ”φονικά” τους βλήματα να εμφανιστούν εχθρικά πλοία.
 
Η πρόσφατη εντυπωσιακή άσκηση του Στόλου Νότια της Καρπάθου και η προβολή ισχύος με την βύθιση παροπλισμένου πλοίου κατέδειξε ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί δύναμη αποτροπής που με την ισχύ του αναγκάζει τους γείτονες να σκεφτούν καλά πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης. Οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου που θα προμηθευτούν τα 4 υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ όπως και το ΩΚΕΑΝΟΣ θα αποτελέσουν επιπλέον πολλαπλασιαστή ισχύος για τον Στόλο.

‘Ομως η παλαιότητα των μεγάλων Μονάδων επιφανείας με όλες τις Ελληνικές φρεγάτες να ξεπερνούν πλέον τα 30 χρόνια υπηρεσίας καθιστά μονόδρομο την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με νέα μεγάλα πλοία. Οι Γάλλοι βρίσκονται ξανά στην Αθήνα με τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στη διαμόρφωση των δύο φρεγατών BELH@RA την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό και να απομένουν πλέον οικονομικά ζήτηματα και θέματα εγγυήσεων για να ”κλειδώσει” οριστικά η συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ με διαμεσολάβηση και της Αμερικανικής κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για κατασκευή Πολεμικών Πλοίων και από Ελληνικά χέρια με δεδομένη την διάθεση των Αμερικανών να μπουν ”σφήνα” στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού. Ο χρόνος πάντως πιέζει πλέον ασφυκτικά.