θωρακίζεται η Γαύδος εξοπλίζεται με στρατιωτικό φυλάκιο


Η τουρκική προκλητικότητα οδηγεί στη θωράκιση του ακριτικού νησιού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Με στρατιωτικό φυλάκιο εξοπλίζεται το νοτιότερο άκρο της Κρήτης και της Ελλά­δας σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες στην “ΚΡΗΤΗ Τν”. Πρόκειται για ένα φυλάκιο το οποίο θα ικα­νοποιήσει την ανάγκη των κατοίκων της Γαύδου για ασφάλεια, αλλά θα έχει τη θέση του παρατηρητηρίου όσον αφορά τις κινή­σεις της γείτονος χώρας, της Τουρκίας.

ΑΥΤΟΨΙΑ: Μηχανικοί του στρατού στο ακριτικό νησί

Μάλιστα, κλιμάκιο από μηχανικούς του Ελληνικού Στρατού επισκέφτηκε τη Γαύδο τις προηγούμενες ημέρες για επιθεώ­ρηση του χώρου που παραχωρήθηκε και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις ως προς την τελική πορεία της δημιουργίας του φυλακίου, για το οποίο οι κάτοικοι του νησιού εξέφρασαν θετική άποψη.

«Ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες μηχανικοί του Ελληνικού Στρατού και είδαν τον χώρο. Σκοπός ήταν η ικανοποίηση των αναγκών του Ελληνικού Στρατού ώστε να προχωρήσουν», είπε η κ. Στεφανάκη.

«Όταν ξέρουμε πως κάθε Πέμπτη έχουμε αναχαιτίσεις και πως νότια της Κρήτης υπάρχουν τουρκικά πλοία, η παρουσία στρατιωτικού φυλακίου θα μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς», ανέφερε κάτοικος στον τηλεοπτικό φακό της "ΚΡΗΤΗ TV’’.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά τα τε­λευταία γεγονότα, έχει χτυπήσει "κόκκινο". Η προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμά­των μας είναι συνεχής, ενώ η απαράδεκτη στάση της διαμορφώνει κλίμα ανασφάλειας σε μι­κρά νησιά νοτίως της Κρήτης.

Ένα από αυτά τα μικρά νησιά είναι και η Γαύδος. Η Γαύδος είναι ένα νησί που υπάγεται στον νομό Χανίων και οι κάτοικοί του αγγίζουν τους 152, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ένα στρατιωτικό φυ­λάκιο στην περιοχή της Γαύδου θα αποτελούσε έ­να σημαντικό ελληνικό "όπλο" στην ευρύτερη περι­οχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό διεμήνυσε σε κάθε τόνο και η κ. Λίλιαν Στεφανάκη.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στε­φανάκη, προχώρησε σε δηλώσεις στον τηλεοπτι­κό φακό της "ΚΡΗΤΗ Τν", όπου έκανε σαφές πως «τις τελευταίες εβδομάδες και με γνώμονα τη στά­ση της Τουρκίας, ύστερα από αίτημα που έφτασε στη Γαύδο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποδείχτηκε χώρος κοντά στον φάρο του νησιού. Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να παραχωρηθεί από τον Δήμο με σκοπό τη δημιουργία στρατιωτι­κού φυλακίου, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανα­τολικής Μεσογείου όσο και στην εξήγηση των κινή­σεων των Τούρκων».

Η κ. Στεφανάκη μεταξύ άλλων υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο κλιμάκιο θα διαμένουν 8 με 10 στρατιώτες, ενώ ο χώρος του θα βρίσκεται στον φάρο. Ήταν ένα πάγιο αίτημα πολλών χρόνων που πλέον γίνεται και πράξη.

«Απ’ ό,τι μας έχουν ενημερώσει, θα δημιουργηθεί ένα στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο θα είναι εξο­πλισμένο με 8-10 στρατιώτες και έναν αξιωματικό. Μας ζήτησαν να διαθέσουμε έναν χώρο. Ο Δήμος παραχώρησε τον χώρο που βρίσκεται δίπλα στον φάρο ώστε να γίνουν οι εργασίες. Εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Υπήρχε μια σκέψη... Πλέον ωρί­μασε και τώρα έγινε το αίτημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Στεφανάκη.

Οι κάτοικοι

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γαύδου, αν και υποδέχο­νται θετικά τη δημιουργία στρατιωτικού φυλακί­ου, αντιλαμβανόμενοι την κομβική σημασία του νη­σιού, δε δήλωσαν να ανησυχούν περισσότερο απ' όλους τους υπόλοιπους Έλληνες μετά τις τελευταί­ες εξελίξεις με φόντο τα ελληνοτουρκικά και την επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων. «Σίγουρα, βοηθάει η παρουσία του στρατιωτικού φυλακίου. Η παρουσία στρατιωτικών στην περιο­χή της Γαύδου είναι το μεγαλύτερο όφελος για την τοπική κοινωνία. Το γεγονός πως θα έρθουν στρα­τιωτικοί και θα ζουν τον χειμώνα εδώ είναι σημαντι­κό», ανέφερε η κ. Στεφανάκη.

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]