Δένδιας: "Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί "


Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας

Νέο μήνυμα προς την ΕΕ και την Τουρκία έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας και την κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που η Άγκυρα ετοιμάζει αποστολές ερευνητικών σκαφών σε Καστελλόριζο και Κρήτη και επιτίθεται σε Ελληνισμό και Ορθοδοξία με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

Για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως δεν είναι διμερές θέμα και η κίνηση του νεο-σουλτάνου για τη μετατροπή της σε τζαμί είχε προβλεφθεί, ενώ είχαν γίνει και κινήσεις από Αθήνα και UNESCO για την αποτροπή του εν λόγω σεναρίου.

Όπως είπε το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ελλάδα αύριο Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να ζητήσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα παραμείνει αδρανής.
Η Ελλάδα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις”, είπε με νόημα.

Όπως ανέφερε, πριν από την Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του ιδίου και του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφιά και την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που ξεκίνησε από χθες η κυβέρνηση, θα υπάρξει από αύριο επικοινωνία με όλες τις Εκκλησίες, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά πως το ζήτημα είναι διεθνές και όχι διμερές.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε πως η αλλαγή καθεστώτος είχε προβλεφθεί και μάλιστα είχα γίνει προσπάθειες τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από πλευράς UNESCO για την αποτροπή των παράλογων σχεδίων του Τούρκου Προέδρου.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του.
Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.


ΠΗΓΗ