Αιγαίο: Η Αθήνα παραμένει σε συναγερμό για νέες κινήσεις


Η Αθήνα προετοιμάζεται ήδη από από το Σαββατοκύριακο για νέες πιθανές κινήσεις των Τούρκων που θα κλιμακώσουν και πάλι την ένταση στο Αιγαίο.

Παρά την αποκλιμάκωση με την αποχώρηση τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής και μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων είναι ανεπτυγμένα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα, όμως, οι Έλληνες Επιτελείς αξιολογούν τα νέα δεδομένα και επιχειρούν και πάλι να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου τουρκικών προκλήσεων. Εξάλλου η παράτυπη τουρκική Navtex, για τη διεξαγωγή ερευνών από το Oruc Reis εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς εκτιμάται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Πώς θα αντιμετωπίσει όμως η Αθήνα το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει να επιμείνει στην ένταση και να αναθεωρήσει την τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis, παρατείνοντας την διάρκειά της;

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, καθώς αυτό, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» θα σήμαινε περαιτέρω καταπόνηση των δυνάμεών μας, εντούτοις και σε αυτή την περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ανταποκριθούν εξίσου αποτελεσματικά με μοναδικό στόχο να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές την «αποκλιμάκωση» στο μέτωπο με την Τουρκία είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Το Ορούτς Ρέις χθες βράδυ κινήθηκε από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας.

Αντί να κατευθυνθεί προς τον εξαγγελθέντα από την Τουρκία προορισμό του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινήθηκε προς το λιμάνι της Αττάλειας και παραμένει εντός του λιμανιού.