Η Τουρκία σκέφτεται να μεταφέρει πυραύλους S-400 στη Λιβύη

Η Τουρκία σκέφτεται να μεταφέρει πυραύλους S-400 στη Λιβύη


Η ιταλική ιστοσελίδα itamilradar μετέδωσε ότι είναι πιθανό η Τουρκία να μεταφέρει αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, στη Λιβύη για να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη.
 
Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ένα τουρκικό C-130E και ένα Airbus απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης την Τετάρτη.

Επίσης, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός ίσως αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400 στη Λιβύη.

Ωστόσο, η Sabah ανέφερε ότι η Τουρκία θα προτιμούσε να αποφύγει μια τέτοια προκλητική κίνηση και προτιμά να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα διακινδύνευε να τεθούν σε κίνδυνο οι δεσμοί της με τη μία χώρα εις βάρος της άλλης.

Ανέφερε ότι μια από τις καλύτερες επιλογές, στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα τρία μέρη, είναι η ανάπτυξη του συστήματος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας και ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και του GNA τον Νοέμβριο του 2019.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η Ρωσία θα απορρίψει μια τέτοια πρόταση επειδή αντιτίθεται στην επανεξαγωγή των όπλων της.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), τον κύριο αντίπαλο της ισλαμιστικής κυβέρνησης (GNA).

Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, θα απορρίψουν επίσης μια τέτοια κίνηση επειδή παραχωρεί επιρροή στη Ρωσία στην περιοχή.