Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν: Τρομακτικό ατύχημα σε δοκιμή σοβιετικού τανκ T-55 από τον αμερικανικό στρατό


Ένα τρομακτικό ατύχημα σημειώθηκε κατά τη δοκιμή ενός σοβιετικού τανκ T-55 από τον αμερικανικό στρατό, όπως αποκαλύφθηκε σε μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα.

Ένα φονικό συμβάν κατά τη δοκιμή ενός σοβιετικού τανκ T-55 από τον αμερικανικό στρατό που οδήγησε στον θάνατο δύο ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, αποκάλυψε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση από Κέντρο Δοκιμών Αμπερντίν του Στρατού.

Σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης, η δοκιμή αφορούσε την ακρίβεια και το σύστημα ελέγχου του σοβιετικού τανκ, με το πλήρωμα των τριών ανδρών να καλείται να ρίξει βολή.

«Όταν έριξε τον δεύτερο γύρο βολών, συνέβη ένα καταστροφικό γεγονός. Η κεφαλή εξερράγη στο κανόνι του τεθωρακισμένου, διαλύοντας τον σωλήνα, σκοτώνοντας τον κυβερνήτη, σκοτώνοντας τον πυροβολητή και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό» αναφέρει η μέχρι πρότινος απόρρητη έκθεση.

Το δυστύχημα αποδόθηκε σε πρόωρη έκρηξη στην κεφαλή.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν αργότερα ότι το πλήρωμα δεν φορούσε τον κατάλληλο ρουχισμό με επιβραδυντικό φωτιάς που εκτιμάται ότι θα περιόριζε τη σοβαρότητα των τραυμάτων όσων επιβίωναν.

Παραμένει ασαφές τι προκάλεσε την πρόωρη έκρηξη της κεφαλής μέσα στο τεθωρακισμένο ή γιατί ο αμερικανικός στρατός εξέταζε το σοβιετικό τανκ.

Το T-55 είναι γνωστό ως ένα από τα πιο απλά, αξιόπιστα και ανθεκτικά τανκ που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το τεθωρακισμένο χρησιμοποιήθηκε σε σειρά συγκρούσεων, από τους αραβοισραηλινούς πολέμους του 1967 και του 1973, στο Βιετνάμ, στην Αγκόλα και στους πολέμους της δεκαετίας του 1970-1980 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.