Ανασχηματισμός: Στις 12 οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα - Οι αλλαγές και τα ονόματα


Tα προηγούμενα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρίσιμες επαφές τόσο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και με τους Υπουργούς, τα υπουργεία των οποίων πρόκειται να ενισχυθούν
Ουφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει στις 12:00, από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, όπως χαρακτηρίζεται ή διαφορετικά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. 

Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν σε δύο ή τρεις υπουργούς, την αντικατάσταση των υφυπουργών που παραιτήθηκαν και την υφυπουργοποίηση ορισμένων βουλευτών ή γενικών γραμματέων. 

Βασικό πρόσωπο του ανασχηματισμού σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θα είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που αναλαμβάνει τον συντονισμό για το ταμείο ανάκαμψης των €72 δισ., από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναβαθμίζεται σε αναληρωτή Υπουργό Αντάπτυξης και Επενδύσεων ο Νίκος Παπαθανάσης. Επίσης με έξτρα θέσεις υφυπουργών θα ενισχυθούν τα υπουργεία Οικοδομών & Μεταφορών, Υγείας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. 

Τέλος πιθανότατα θα αναβαθμιστούν από Γ.Γ. σε υφυπουργούς η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου (στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και η κυρία Αννα Στρατινάκη (στο υπουργείο Εργασίας).

Όπως το έθεσε μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, «οι κινήσεις, που θα ανακοινωθούν συνιστούν μη ανασχηματισμό και αποσκοπούν στην ενίσχυση του κυβερνητικού έργου».

Η προτεραιότητα του Μαξίμου 
Μείζονα προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ταχύτερη δυνατή δημιουργία της κατάλληλης ομάδος κρούσης τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης, όσο και στο υπουργικό σχήμα, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της απορρόφησης και κατ’ επέκταση αξιοποίησης του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας. 

Καθόλου τυχαίο, επίσης, πως χθες δόθηκε αργά το απόγευμα στην δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας και όχι το τελικό κείμενο, όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με αυτήν, βασικός στόχος αναδεικνύεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που εξυπηρετείται από «δράσεις, που συστηματικά ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις».

Βάσει των συντακτών του κειμένου, κεντρικός – μεσοπρόθεσμός στόχος της Ελληνικής Οικονομίας πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εξάλλου, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει 14 διακριτές δράσεις για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.