Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα αποκτήσει φρεγάτες Belh@rra ή μαχητικά Rafale


Σε συνέχεια των σχετικών πληροφοριών μας όπως σας αναφέραμε, έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με γαλλικής τεχνολογίας όπλα και πιο συγκεκριμένα αυτό της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belh@rr@ ή μαχητικών Rafale  με την Αθήνα να ευελπιστεί να έχει κλείσει την συμφωνία προμήθειας τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα αναμένει βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους της γαλλικής πλευράς τον προσεχή Σεπτέμβριο, ήδη έχει στα χέρια της την προσφορά για γαλλικά μεταχειρισμένα μαχητικά 4ης γενιάς Rafale, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για την υπογραφή μιας διμερούς στρατηγικής συμφωνίας στην οποία η Ελλάδα επιμένει για ισχυρότερη δέσμευση του Παρισιού στο ζήτημα. 

Φαίνεται ότι η δυναμική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την ξεκάθαρη στήριξή της στην Ελλάδα έχει επανεκκινήσει τις διαδικασίες για ενίσχυση του γαλλικού παράγοντα στο ελληνικό οπλοστάσιο με συστήματα που μπορούν να προσδώσουν ποιοτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας.

Έτσι όπως αναφέραμε σχετικά εδώ το πρωί της Πέμπτης διεξήχθη κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην Αν.Μεσόγειο και σε περιοχές της παράνομης τουρκικής NAVTEX ενώ αποφασίστηκε να επαναρχίσει διάλογος εφ’ όλης της ύλης Ελλάδας-Γαλλίας, που θα αφορά το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών και φυσικά τις γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες που είναι υποψήφιες για ένταξη στον ελληνικό στόλο ενώ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το πρόγραμμα αλλά όπως σήμερα αποκαλύψαμε περιλαμβάνει και πρόταση προσφοράς μεταχειρισμένων μαχητικών rafale.

Η γαλλική πρόταση για μεταχειρισμένα Rafale 

Την προμήθεια από την ΠΑ μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale πρότειναν οι Γάλλοι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pronews.gr με παράλληλη επαναγορά των παλαιοτέρων μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM.

Στα πλαίσια διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και με την υποστήριξη της τόσο της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της κατασκευάστριας Dassault πριν δύο εβδομάδες έγινε πρόταση στην ΠΑ να προμηθευτεί μαχητικά Rafale που υπηρετούν ήδη στην γαλλική αεροπορία(μεταχειρισμένα) μέσω μια συνολικής συμφωνίας που περιλαμβάνει και τα παλαιότερα Mirage-2000EGM/BGM(επαναγορά τους) με το κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και να αφορά 6 μαχητικά τύπου Rafale F.1 και 6 Rafale F.2/F.3R.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη προσφορά είχε κάνει η γαλλική πλευρά και στην Κορατία που βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου ή νέας κατασκευής μαχητικά για 12 μαχητικά για την αντικατάσταση των 12 MIG-21 BiS που έχει σε υπηρεσία.

Στα πλαίσια της προσφοράς η γαλλικής εταιρεία θα επαναγόραζε τα σε υπηρεσία με την ΠΑ 17 Mirage 2000EGM (τα δυο διθέσια BGM θα παρέμεναν σε υπηρεσία ως εκπαιδευτικά). Η γαλλική εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχει αγορά για τα παλαιότερα αυτά μαχητικά για υπηρεσίες προσομοίωσής όπως αυτές που προσφέρει η Draken international και έτσι θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα.

Η γαλλική κυβέρνηση θα έδινε 6 Rafale F.1 ή Μ για το γαλλικό ναυτικό, που παραμένουν σε καθήκοντα εκπαίδευσης(η πρώτη έκδοση με ικανότητες αεράμυνας) και 6 Rafale F.2 με πλήρεις δυνατότητες αέρος-αέρος και περιορισμένες (συγκεκριμένες) δυνατότητες αέρος–εδάφους αλλά σε αυτές περιλαμβάνονταν η ικανότητα μεταφοράς 3 SCALP-EG ανά μαχητικό.

Το επιπλέον κόστος προμήθειας θα ανέρχονται για την Ελλάδα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε περίπου 500 εκατομμύρια για την δημιουργία υποδομών και εκπαίδευσης.

Η πρόταση μελετάται και περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές αν στα υπό παραχώρηση 6 Rafale θα είναι της έκδοσης F.2, F.3/F.3R.

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra

Εκτεταμένη αναβάθμιση του οπλισμού των επιπέδου οπλισμού των φρεγατών Belh@rra για τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας συμφωνία πρόθεσης προμηθείας, δύο μονάδων, ζήτησε το Πολεμικό Ναυτικό από την ναυπηγό εταιρεία Naval Group.

Οι Belh@rra, ακολουθώντας την γαλλική σχολή πολεμικών ναυπηγήσεων, έχει μεσαίο επίπεδο μεταφοράς οπλικών συστημάτων, ίσως κατάλληλο για ανοικτές θάλασσας, αλλά όχι για κλειστές θάλασσες, όπως το Αιγαίο, όπου π.χ. η ύπαρξη αντιπυραυλικού συστήματος κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη με δεδομένο το ελάχιστον  χρόνο αντίδρασης του δεχόμενου πυραυλικού επίθεση και μάλιστα κορεσμού πλοίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή για καθεμία από τις δύο φρεγάτες -δηλαδή για την πλατφόρμα με τα βασικά συστήματα, χωρίς ILS και χωρίς ανταλλακτικά- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία.

Με την προσθήκη οπλικών συστημάτων, κυρίως των πυραύλων Scalp Naval, το κόστος για τις δύο Belharra φτάνει στα 2-2,4 δισ. ευρώ. Στη δαπάνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κονδύλι για τις υποδομές συντήρησης και υποστήριξης των Belharra στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Για την προστασία της από αέρος η φρεγάτα Belharra θα είναι εξοπλισμένη με έως και 32 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. Θα διαθέτει το ραντάρ AESA Sea Fire, δύο σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ Kingklip Mk2, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12 χιλιόμετρα. Επίσης θα φέρει πυραύλους Exocet.

Στη Naval Group τονίζουν ότι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας φρεγάτας προέρχεται από την ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο Scalp Naval, το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

ΠΗΓΗ