Οι Τούρκοι Θέτουν ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων-Θέμα χρόνου η σύγκρουση



Μετά τον Φουάτ Οκτάι, τη σκυτάλη στην απειλή του πολέμου πήρε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, με μία προσβλητική δήλωση κατά της Ελλάδας

Την οργή και τον φόβο της Άγκυρας έχει προκαλέσει η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια, επισείοντας πάλι το casus belli.

Μετά τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, τη σκυτάλη στην απειλή του πολέμου πήρε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία, ενώ για την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα είπε ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία και ζήτησε να επανεξεταστεί το σημερινό καθεστώς των Δωδεκανήσων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης στο Αιγαίο.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είχε αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Casus belli η επέκταση στα 12 μίλια
Τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli επανέφερε σήμερα και ο ηγέτης των εθνικιστών, με μία προσβλητική δήλωση κατά της Ελλάδας.

«Είναι αδιανόητο να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέροντα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Φαίνεται ότι η όρεξη και η επιθυμία της Ελλάδας να την πετάξουν στη θάλασσα έχει φουσκώσει πάλι», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο της Ελλάδας να… εισβάλει στην Τουρκία.

«Ο στόχος της Ελλάδας είναι να έρθει πάλι και να καταλάβει τα εδάφη μας από εκεί που την πετάξαμε πριν από 98 χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σχέδιο εισβολής», είπε, που στόχο έχει τον αφανισμό της Τουρκίας και της δημοκρατίας της.

«Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου. Από εδώ και στο εξής η στάση και η συμπεριφορά της Ελλάδας θα είναι εκείνη που θα καθορίσει εάν η αυξανόμενη ένταση θα προκαλέσει αιμορραγία ή μία αποτρόπαια αναμέτρηση», σημείωσε.

Θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου, η ταχεία μείωση της αντιπαράθεσης θα αποτελούσε μία ειλικρινή προσδοκία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης, για επικράτηση της μη-σύγκρουσης και για τελική επίλυση της κρίσης.

Αλλά «η Ελλάδα και τα ανθρωπάκια οι υποστηρικτές της, που δεν βλέπουν και δεν ενδιαφέρονται για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν αν παίξουν με τα νεύρα του τουρκικού έθνους, βρίσκονται εν μέσω μιας εκστρατείας προκλήσεων που θα έχει πολύ κακό τέλος», είπε, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο.