Τα ατού των Ενόπλων Δυνάμεων στον «πόλεμο» του Αιγαίου


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Για 12η συνεχή ημέρα το τουρ­κικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» συνεχίζει να προκαλεί και να κινείται πότε εντός και πότε εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν αποχωρή­σει και ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού Στόλου και άλλων ελληνικών δυνά­μεων παραμένουν σε επιφυλακή. Εκτός όμως από την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις η Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο σε τακτικό και επιχειρη­σιακό επίπεδο, έχουν πρωτοβουλία κινήσεων και δράσης χάρη σε 4-5 «ατού» που διαθέτουν.

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Η τεράστια ποιοτική υπεροπλία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον τομέα του υποβρυχιακού πολέμου, καθώς είναι εξοπλισμένες με τα 4 υπερ­σύγχρονα υποβρύχια 214 - «ΠΑΠΑ­ΝΙΚΟΛΗΣ» και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» προσφέρουν σημα­ντικές υπηρεσίες στην επιχείρηση ελέγχου των τουρκικών δυνάμεων και αποτροπής κάθε απειλής.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδι­κό «ατού» των Ενόπλων Δυνάμε­ων στην κρίση του Καστελλορίζου. Πονοκέφαλο για τους Τούρκους αποτελούν και τα ταχέα περιπολικά που διαθέτει το ελληνικό Πολεμι­κό Ναυτικό και συγκεκριμένα οι πυραυλάκατοι τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ». Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν τερά­στιες δυνατότητες, όχι μόνο ταχείας επέμβασης αλλά και προσβολής από πολύ μακρινή απόσταση, καθώς διαθέτουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφάνειας Exocet block 3 που έχουν εμβέλεια 180 χλμ. 

Το ΠΝ έχει 5 τέτοιες πυραυλακάτους (προσφάτως παραδόθηκε η «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», ενώ προ ημερών καθελκύστηκε και η 7η, η «Βλαχάκος»). Ο συγκεκριμένος τύπος πυραυλακάτων όπως επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, «αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο οπλικό σύστημα με μεγάλη ισχύ πυρός ικανό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο μέσα στα όρια του Αιγαίου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».

Το στοιχείο της απόλυτης ετοι­μότητας στην οποία βρίσκονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους Τούρκους. Σύμφωνα με στρατιωτι­κές πηγές και στις δύο περιπτώσεις που χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. Κι αυτό διότι τους τελευταίους μή­νες γινόταν συστηματική προετοι­μασία επί σεναρίων για τον τρόπο αντίδρασης και μάλιστα ακριβώς στις περιοχές που τώρα εξελίσσεται η ελληνοτουρκική κρίση.

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει δε, ειδικά σε αυτή την κρίση, και οι συμμαχίες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο που οικοδομεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Αθήνα. Δεν είναι τυχαία η άμεση αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία, η οποία αιφνιδίασε την Άγκυρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αρ­χηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνστα­ντίνος Φλώρος, ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες έναν κύκλο επαφών με ξένους αρχηγούς ΓΕΕ­ΘΑ, όπως της Αιγύπτου Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαμάντ Μο­χάμεντ Θανί για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: TA NEA  - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]