Μπαίνει στην επιχείρηση "Ειρήνη" η φρεγάτα "Λήμνος", επιστρέφει η "Σπέτσαι"

Η φρεγάτα τύπου S, «ΛΗΜΝΟΣ» (F451), είναι το πολεμικό πλοίο που παίρνει τη σκυτάλη από την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI»

ΗΦρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» από την Πέμπτη βρέθηκε στο ναύσταθμο Κρήτης για τεχνικές προσθήκες στον εξοπλισμό που διαθέτει, ο οποίος παρά τα 38 του χρόνια παραμένει αξιόλογος κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό του ΠΝ για να διατηρήσει μάχιμες τις μονάδες του στόλου.

Η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό, παρά την Ευρωπαϊκή εγκατάλειψη της «IRINI» θέλει να διατηρήσει την παρουσία στην περιοχή για πολλούς λόγους με κυριότερο να φανεί σε όλους τους εταίρους ότι η Ελλάδα βαδίζει με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και τους Δικαίου της Θάλασσας, σεβόμενη απόλυτα τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η «ΛΗΜΝΟΣ» πάντως, όπως αναφέρει το Hellas Journal, ήταν μια από τις βασικές πρωταγωνίστριες της πρόσφατης άσκησης που έγινε στα τέλη Ιουνίου περίπου 60 ναυτικά μίλια από την Κάρπαθο, στα νερά της Μεσογείου και εντός των θαλασσίων ζωνών που προβλέπονται στο παράνομο Τουρκο-Λυβικό μνημόνιο.

Ήταν η φρεγάτα από την οποία εξαπολύθηκε ο πύραυλος Sea Sparrow, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου στόχος «ΕΒΡΟΣ».

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι το δίδυμο της πρώτης φρεγάτας S, της «ΕΛΛΗΣ». Και οι δυο αυτές φρεγάτες σε σχέση με τις υπόλοιπες της ίδιας κλάσης, διαθέτουν βαρύτερο οπλισμό.

Δεν θα είναι πλέον μόνη η Ελλάδα στην «IRINI»

Το «ΛΗΜΝΟΣ» πάντως μάλλον δεν θα έχει την «μοναχική» τύχη που είχε το «ΣΠΕΤΣΑΙ», να πλέει δηλαδή μόνο του στα Μεσογειακά νερά. Η Ιταλία- ποτέ δεν είναι αργά- έχει δώσει το ελικοπτεροφόρο, «ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ενώ και η Γερμανία από τα μέσα Αυγούστου προς τα τέλη του μήνα- επίσης ποτέ δεν είναι αργά- στέλνει την φρεγάτα «ΑΜΒΟΥΡΓΟ» να ενταχθεί στην επιχείρηση «IRINI».

Σίγουρα όπως λένε Αξιωματικοί οι οποίοι γνωρίζουν το εύρος της περιοχής περιπολιών, τρεις φρεγάτες δεν φέρνουν την άνοιξη, αλλά από την άλλη πλευρά τουλάχιστον ξεπεράστηκε η «μοναξιά»…

Ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για την επιχείρηση «IRINI» παραμένει, του τι πράττουν τα πλοία της επιχείρησης στην περίπτωση που έρθουν απέναντι από ένα εμπορικό που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία άλλου κράτους. Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα με το ύποπτο πλοίο σημαίας Τανζανίας που είχε δίπλα του τις τουρκικές φρεγάτες και είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Λιβύη…

Η ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων ίσως και να επισπεύστηκε ώστε να καλυφθεί το Ευρωπαϊκό ναυάγιο μετά και το σοβαρότατο επεισόδιο με την Γαλλική φρεγάτα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Μετά από εκείνο το περιστατικό ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και η Γαλλίδα ΥΠΑΜ κατήγγειλαν την Άγκυρα για επιθετικές ενέργειες κατά της Ευρώπης αλλά και κατά μιας συμμάχου δύναμης στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η απόφαση του Παρισιού ήταν και η απόσυρση των δυνάμεών της από την επιχείρηση, καταγγέλλοντας και την Ευρώπη για πλήρη απραξία.

ΠΗΓΗ