Στην τελική ευθεία για κύρωση οι συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Στην τελική ευθεία για κύρωση οι συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συμφωνίες για οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία καθώς αναμένεται να έρθουν στη Βουλή με την έναρξη εκ νέου των εργασιών της.
 
Παράλληλα, χθες Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, την οποία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Η συμφωνία αυτή, υπενθυμίζεται, αποτέλεσε καταλύτη για τη νεότερη φάση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία βρήκε αφορμή να αποχωρήσει πριν ακόμα ξεκινήσουν από τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα και εξέδωσε Navtex για έρευνες με το σεισμολογικό σκάφος «Oruc Reis» το οποίο μπαινοβγαίνει για δεύτερη εβδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα στην κυπριακή ΑΟΖ πλέουν το «Yavuz» και το «Barbaros», προκαλώντας την αντίδραση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χοσέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα και ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίζεται υποτίθεται έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την τουρκική παραβατικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε χθες πως απαιτείται «έμπρακτη αποκλιμάκωση».

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

»Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει.

»Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

»Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, αν και εκείνοι το επιθυμούν.

»Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες» δήλωσε.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το ζήτημα, τέλος, της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί επίσης στην ειδική Σύνοδος Κορυφής η οποία πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.