Οι κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα


Η Αθήνα με το βλέμμα στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο τέλος Αυγούστου θέλει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα την τουρκική παραβατικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απειλές της Αγκυρας δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά πρόβλημα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Η μάχη για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι εύκολη, αφού ήδη για κάποιους το Βερολίνο επιχειρεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης υπέρ της Τουρκίας. 

Ουγγαρία και Ολλανδία – σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές – έχουν ήδη δείξει αρνητικές διαθέσεις από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ήταν αυτή που απέτρεψε μαζί με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος για τις κινήσεις της Τουρκίας. 

Πληροφορίες δε κάνουν λόγο για εξαιρετικά αρνητική αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων από τη γερμανική πλευρά.

«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα» ήταν η δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Για το Βερολίνο άλλωστε η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Δύσης και θέλει να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για να ανοίξει ο δρόμος των συνομιλιών. 

Η λήξη της τουρκικής Νavtex στις 23 Αυγούστου θεωρείται ορόσημο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη