Σταματήστε το προσκλητήριο-παρέλαση των Αποστράτων στα τηλεοπτικά παράθυρα!!!


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είχαμε γράψει στο παρελθόν, με αφορμή την υπουργοποίηση του Α/ΓΕΕΘΑ, γιατί οι Αρχηγοί των Ε.Δ. και Σ.Α. δεν μπορεί τη μια μέρα να φέρουν τη στρατιωτική στολή και την επομένη να ενδύονται τον κομματικό-πολιτικό μανδύα.

2. Παρατηρούμε τελευταία την εμφάνιση - παρέλαση πολλών Αποστράτων στα τηλεοπτικά πάνελ να "αναλύουν" θέματα Εθνικής Άμυνας - Ασφάλειας, Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Και αυτό το κάνουν, ενώ δεν έχουν, ούτε επαρκή επιστημονική κατάρτιση, ούτε γνώση των πραγματικών δεδομένων, τα οποία εξ αντικειμένου έχουν ευαίσθητο και απόρρητο χαρακτήρα. Αγνοούν ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων (επιχειρησιακά κ.α.) και τοποθετήσεις - εκτιμήσεις σε θέματα διεθνών σχέσεων, μπορεί εν τέλει να βλάψουν τα συμφέροντα της Χώρας και να δώσουν επιχειρήματα στον αντίπαλο.

3. Είδαμε για παράδειγμα τις άστοχες δηλώσεις του πρώην ΥΕΘΑ-Α/ΓΕΕΘΑ για τη "μοναξιά" της Ελλάδας στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, που έγινε πρωτοσέλιδο στα τουρκικά Μ.Μ.Ε. και ο αγαπημένος των γειτόνων (τη "δόξα" του ζήλεψε και ο πρώην πρωθυπουργός). Τα γεγονότα όμως (οι συμμαχίες που ανέπτυξε η Χώρα κ.λ.π.) σε σύντομο χρόνο τον διέψευσαν παταγωδώς.

4. Είδαμε επίσης τις δηλώσεις του Ναυάρχου - Συμβούλου της Κυβέρνησης για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους. Οι εν λόγω θέσεις, ασχέτως της ουσίας - πραγματικότητας, δεν εκφράζονται δημοσίως, γιατί αποτελούν πράγματα, που στη διπλωματία - διεθνείς σχέσεις δεν λέγονται, αφού δίνουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και καταστάσεις "χρησικτησίας".

5. Καλά θα κάνουν λοιπόν οι πανελίστες των καναλιών να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους και να ελέγχουν την εκφορά του λόγου, ώστε να μη δημιουργούν, πέραν των ανωτέρω, πολεμικό κλίμα στην κοινωνία και να μην αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Ας αφήσουν το δημόσιο λόγο στους αρμόδιους. Επίσης όσοι αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα να προσέχουν στη διατύπωση των απόψεών τους. Στο θέμα αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν και οι υπεύθυνοι των καναλιών και ας είναι πιασάρικα τα σχετικά θέματα!!!