'Εμφύλιος'' ανάμεσα σε Στρατηγούς & Ερντογάν: ''Αποτύχαμε στη Λιβύη''



''Βγήκαν'' τα μαχαίρια

Προβληματισμό για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που επιδιώκει να υλοποιήσει πειρατικά η Τουρκία σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζει με άρθρο του (datv4.com) ο απόστρατος Τούρκος στρατηγός Νετζάτ Εσλέν, με έμμεσες βολές κατά της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στη Συρία αλλά και Λιβύη, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το μέλλον του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου.

«Η ιδέα της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' ονομάστηκε έτσι από ναύαρχο ε.α. Τζεμ Γκουρντενίζ και έγινε αποδεκτή από το κράτος. Ένας άλλος ναύαρχος ε.α ο Τσιχάντ Γιαϊτζί, σχεδίασε τον χάρτη και μας έκανε γείτονες με τη Λιβύη από τη θάλασσα. Ακολούθησε το μνημόνιο και η συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη νόμιμη διοίκηση Σάρατζ της Λιβύης, που καθόρισε τις «περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας» αναφέρει ο απόστρατος στρατηγός, επισημαίνοντας πως με τη «Γαλάζια Πατρίδα» υπερυψώθηκε «το πνεύμα του νεο-οθωμανισμού» στην Τουρκία.

Ο ίδιος ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη, που φαίνεται να βαλτώνουν «Πήγαμε στη Λιβύη χωρίς να εξετάσουμε πιθανά σενάρια και χωρίς να εξετάσουμε τον βασικό κανόνα της στρατηγικής, την ισορροπία δύναμης και στόχου. Ξεκινήσαμε μια στρατιωτική επέμβαση για να βοηθήσουμε τον Σάρατζ.

Αρχικά η κατάσταση ήταν καλή. Απωθήσαμε τις επιθέσεις του Χάφταρ με επιτυχία φτάνοντας έως τη Σύρτη και κάνοντας λάθος πως θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε όλη τη χώρα με τον υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό μας. Ωστόσο όλες οι στρατηγικές ισορροπίες άλλαξαν όταν η Ρωσία τοποθέτησε τα πολεμικά αεροπλάνα και τους μισθοφόρους της στην περιοχή. Η Αίγυπτος, επίσης έδειξε τα δόντια της από μακριά, ενώ τα ΗΑΕ, κατάφερε και κατέστρεψε με την αεροπορία της το αντιαεροπορικό σύστημα της άμυνας μας.

Μάθαμε έτσι, αν και αργά, πως δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε τον στόχο μας στη Λιβύη με τη δική μας δύναμη» τονίζει ο Εσλέν, επικρίνοντας τις επιλογές Ερντογάν στο να μην υπάρξει στενότερη συνεργασία με Ρωσία στη Λιβύη, «κλείνοντας το μάτι» στις ΗΠΑ, και που οδήγησε στην αμφιλεγόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η Λιβύη κινδυνεύει με μόνιμη διαίρεση που θα τινάξει στον αέρα τον χάρτη Γιαϊτσί και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Για ποιους σκοπούς λοιπόν πήγαμε στη Λιβύη. Τι κερδίσαμε; Ποιο ήταν το κόστος; Όσα γνωρίζουμε αμφισβητούνται. Η διαίρεση της Λιβύης θα μπορούσε ν αποτελέσει την αρχή του τέλους του νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία και σοβαρό πλήγμα στο δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας΄΄» τονίζει.

Στη συνέχεια του άρθρου του ο απόστρατος στρατηγός επικρίνει την πολιτική Ερντογάν στη Συρία, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει πως τα έξοδα των επιχειρήσεων είναι όσο τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. «Το πνεύμα του νέο-οθωμανισμού κινδυνεύει να λάβει ένα σοβαρό πλήγμα και στην Συρία» καταλήγει στο άρθρο του, επισημαίνοντας με νόημα πως: «Ο πρωταρχικός στόχος μιας μεγάλης στρατηγικής να κερδίσεις με πόλεμο, αλλά να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ειρήνη».