Γερουσιαστές σε Τραμπ: "Στάματα να στηρίζεις Ερντογάν"- Στείλε βοήθεια σε Ελλάδα και Κύπρο


Αμερικανός Γερουσιαστής μιλά για «προσυμφωνημένο» από Τραμπ-Ερντογάν σχέδιο χάους στην Α.Μεσόγειο - "Σιωπά" ο αμερικανός πρόεδρος

«Εξέγερση» Αμερικανών Γερουσιαστών κατά της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Τραμπ βλέπουμε στις ΗΠΑ, ως προοίμιο εξελίξεων κατά της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.   

Οι Γερουσιαστές Pallone, Maloney και Bilirakis έστειλαν επιστολή με την οποία απαιτούν από την κυβέρνηση του Τραμπ, την καταδίκη των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Frank Pallone, Jr. (NJ-06), Carolyn B. Maloney (NY-14) και Gus Bilirakis (FL-12) μαζί με μια ομάδα 16 μελών του Κογκρέσου καταδίκασαν την Δημοκρατία της Τουρκίας, για  απερίσκεπτες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών του Οργανισμού Συνθήκης του Βορειοατλαντικού (ΝΑΤΟ).

Σε μια επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και τον υπουργό Άμυνας Mark Esper, τα μέλη προέτρεψαν την κυβέρνηση Τραμπ να καταδικάσει τις ενέργειες και να συνεργαστεί στρατιωτικά με τους περιφερειακούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών (Ελλάδα, Γαλλία) για να μειωθεί η ένταση.

"Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μέρος ενός ατυχούς σχεδίου που έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να αξιοποιήσει το προκύπτον χάος", δήλωσε η Γερουσιαστής Pallone.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν διέταξε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες επιφανείας  να παραβιάσουν τα κυρίαρχα θαλάσσια σύνορα συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, με αποτέλεσμα μια σειρά σχεδόν εμπλοκών  μεταξύ τουρκικών και ελληνικών, κυπριακών και γαλλικών δυνάμεων του ναυτικού.

Η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης του Τραμπ μετά τις συνεχείς συνομιλίες με τον Ερντογάν πρέπει να τελειώσει.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου που με βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια να παροτρύνουμε την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας, για να σταματήσουν γρήγορα τυχόν περαιτέρω προκλήσεις στην περιοχή."

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταδικάσουν τις πρόσφατες προκλητικές πράξεις της Τουρκίας γρήγορα και χωρίς αμφισημία. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αναπτύξουν τους πόρους υδρογονανθράκων τους εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να απειλεί το πνεύμα συνεργασίας που έχει επικρατήσει», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός βουλευτής Μπιλιράκης.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

"Οι παράνομες και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία κατά την άσκηση ερευνών/γεωτρήσεων φυσικού αερίου είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα χρειάστηκε να κινητοποιήσει ταχύτατα τις ένοπλες δυνάμεις της ως απάντηση των τουρκικών απειλών  από την Τουρκία, αυξάνοντας την ανησυχητική προοπτική σύγκρουσης μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ΥΠΕΞ Πομπέο και ο ΥΠΑΜ Esper πρέπει να καταδικάσουν δημοσίως τις ενέργειες της Τουρκίας και να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν σιωπηλές, καθώς η Τουρκία προσβάλει δύο από τους πιο κρίσιμους συμμάχους μας στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε η Γερουσιαστής Carolyn B. Maloney.

Η Pallone συμμετείχε στην όλη ενέργεια μαζί με άλλα 15 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων Gus M. Bilirakis (FL-12) και της Carolyn B. Maloney (NY-14), καθώς και του Brian Fitzpatrick (PA-01), του James P. McGovern (MA-02), Chris Pappas (NH-01), Dina Titus (NV-01), Jackie Speier (CA-12), Grace Meng (NY-06), Brad Sherman (CA-30), Jim Costa (CA) -20), Albio Sires (NJ-08), Ted Deutch (FL-22), Barbara Lee (CA-13), Josh Gottheimer (NJ-05) και David N. Cicilline (RI-01).

Ο Τραμπ όπως και ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος από την ατέρμονη πολιτική τους για «μπίζνες» με τους πάντες ανεξαρτήτως του ποιόν τους. Εκτίμηση υπάρχει ότι το κίνημα υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου θα μεγαλώσει στις ΗΠΑ «πνίγοντας» του αμερικανο-τουρκικό λόμπυ και τις προσπάθειες του για επηρεασμό  του λευκού Οίκου.