Β. Κικίλιας: Οι νέοι είναι συμπαίκτες στην προσπάθειά μας. Μαζί τους προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2.635 κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες 16 ημέρες και νομίζω ότι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσουμε την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, είναι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής.

Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ, χρόνια σας πολλά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανέφερα στην αρχή της εκπομπής αυτή την είδηση την οποία μάθαμε αργά χθες το βράδυ, τρεις νέοι, τρία νέα παιδιά έσπασαν την καραντίνα, έφυγαν από την Πάτμο, από ό,τι φαίνεται τους είχε γίνει κάποιο τεστ στο νησί, ένας φίλος τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν εμπύρετος, μπήκαν στο καράβι, βγήκαν τα τεστ, δύο από αυτά θετικά.

Μπήκαν μέσα στο καράβι, επιβιβάστηκαν με όλο τον υπόλοιπο κόσμο και στη συνέχεια τους περίμεναν οι αρχές στο λιμάνι.

Ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς για αυτό το περιστατικό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, πρώτα από όλα υπάρχει η οργανωμένη Πολιτεία και κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα υπάρχει όλη η κοινωνία από τη μία πλευρά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι άνθρωποι. Δεν μπορώ να τους διαχωρίσω σε καμία των περιπτώσεων. Το Υπουργείο Υγείας, η οργανωμένη Πολιτεία δεν μπορεί να βάλει τη νέα γενιά απέναντι, το αντίθετο. Είναι συμπαίκτες στην προσπάθειά μας.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ξέρω ότι νοιάζονται για τους γονείς τους, ξέρω ότι νοιάζονται για τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Είναι τα παιδιά μας, είναι τα εγγόνια μας, είναι η επόμενη γενιά και είναι η ελπίδα για αυτή τη χώρα.

Οπότε δεν θέλω να παρεξηγηθεί η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση επικοινωνιακά να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι νέα παιδιά, προφανώς βράζει το αίμα τους. Αυτοί οι οποίοι θα παραβούν το νόμο και κυρίως με τις πράξεις τους θα κινδυνεύσουν άλλοι συνάνθρωποί μας, είναι προφανές ότι θα υποστούν, έχουν υποστεί ήδη, τις κυρώσεις του νόμου.

Αλλά από εκεί και πέρα, θέλω να αναλογιστείτε ότι πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τα παιδιά τα αγαπάμε και τα στηρίζουμε και τα πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μία καλύτερη κοινωνία μέσα από αυτά. Και η προσπάθεια που γίνεται είναι αυτή.

Είναι αδιανόητο, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε κανείς να μην βλέπει την προσπάθεια που γίνεται χέρι χέρι με αυτά τα παιδιά, δίπλα σε αυτά τα παιδιά.

Οι προσπάθειές μου όλου αυτού του τελευταίου διαστήματος είναι τέτοιες. Να ακούσουν αυτά τα παιδιά, να καταλάβουν να μας βοηθήσουν, να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγη ώρα έχετε και νέα συνάντηση με το Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα είναι Δευτέρα, είναι η μέρα που γίνεται και τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με εσάς, με τους λοιμωξιολόγους, με όλους τους παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Από σήμερα το βράδυ έχουμε νέα μέτρα σε ισχύ σε πολλά σημεία της χώρας. Θεωρείτε ότι αποδίδουν αυτή τη στιγμή τα μέτρα, κύριε Υπουργέ; Και είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να πάρει και νέα μέτρα και σε ποια φάση πλέον; Δηλαδή θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, θεωρείτε στοχευμένα; Άμεσα; Ή θα περιμένετε κάποιες μέρες για να δείτε την απόδοση αυτών των μέτρων που ήδη έχετε λάβει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Κοσελόγλου, από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ενεργοποιήσω την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων με εκπρόσωπο του Υπουργείου τον Σωτήρη Τσιόδρα, υπάρχει καθημερινή συνεργασία και ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή την κοινή συνισταμένη των επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων όλων αυτών των ανθρώπων. Με βάση αυτές τις απόψεις έχουμε πορευθεί όλους αυτούς τους μήνες και για αυτό και η προσπάθεια μας στέφθηκε με επιτυχία.

       Όλες οι χώρες, ανοίγοντας ξανά στην κοινωνία – έχω εξηγήσει ότι είναι αδιανόητο να κρατήσουμε για πάντα τους ανθρώπους κλειδωμένους μέσα στα σπίτια τους – αντιμετωπίζουμε θέματα και προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία να υπάρχει μείωση του κορονοϊού, καμία.

       Μάλιστα, υπάρχουν πολλές χώρες με υπερπολλαπλάσια προβλήματα. Τα προβλήματα τα οποία έχουμε θα τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, με προσοχή και ακούγοντας τους ειδικούς. Δεν πρόκειται να παρεκκλίνω, ως Υπουργός Υγείας, ούτε εκατοστό από αυτό.

Για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων και τους ανθρώπους αυτούς που ζήτησα και ξαναμπήκαν στο προσκήνιο, ως πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας, όλοι οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, την Επιτροπή με επικεφαλής την κυρία Κοτανίδου που φτιάχνει τις καινούργιες ΜΕΘ της χώρας.

Για την Επιτροπή Εμβολιασμών, που τώρα που μιλάμε ετοιμάζει το πρόγραμμα μας για τους εμβολιασμούς για τον Η1Ν1 και αύριο ελπίζω για τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό. Δεν θα είναι για πάντα αυτή η ιστορία, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμα και να τα καταφέρουμε.

Για την Επιτροπή την οποία είχαμε δημιουργήσει με τον κύριο Μπεχράκη για τον αντικαπνιστικό νόμο και ούτω καθεξής.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του Υπουργείου Υγείας. Θεωρώ ότι οι επιστήμονες και οι ειδικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και να μας συμβουλεύουν και για αυτό και πέτυχε αυτή η προσπάθεια πίσω από την οποία ενώθηκε όλη η ελληνική κοινωνία.

Κάποιοι λίγοι, κυνικοί, κάποιοι λίγοι οι οποίοι θέλουν να υποδαυλίσουν την προσπάθεια μας, κάποιοι λίγοι οι οποίοι βλέπουν μόνιμα προβλήματα στην όποια προσπάθεια γίνεται, βρίσκονται απέναντι στην ελληνική κοινωνία, και όχι στην ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είμαι σίγουρος ότι με τους ειδικούς θα συζητήσετε και το ζήτημα των σχολείων, κύριε Υπουργέ, το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο, για το πώς θα ανοίξουν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Θυμάστε πως υπήρχαν πολλές απόψεις και για το πώς και για το πότε έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία. Τα σχολεία έκλεισαν εγκαίρως στη χώρα, ακούστηκαν πολλές απόψεις και για το πώς έπρεπε να ξανανοίξουν τα σχολεία, αν θυμάστε, την άνοιξη. Ακούσαμε τους ειδικούς, προσέξαμε και ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τώρα η πεπατημένη θα είναι η ίδια, σε ό,τι έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας.

       Σας εξήγησα, δε χρειάζεται να το ξαναπώ, οι ειδικοί είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να μας πουν ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ακούστηκε και τότε μία σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και τώρα ακούγεται, προς τους χειρισμούς που κάνει η Κυβέρνηση, αλλά και το Υπουργείο Υγείας. Πώς αντιδράτε εσείς σε όλη αυτή την κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ξέρετε, κύριε Κοσελόγλου, θα ήθελα να γελάσω, αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους μήνες μία κρίση Δημόσιας Υγείας και δεν μπορώ να το κάνω. Ούτε να γελάσω δεν μπορώ με αυτού του είδους την αντιπολίτευση.

Είναι προσβλητικό, ξέρετε, σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει, μια προσπάθεια συνολική, ομαδική, όλης της κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι αντικατοπτρίζει τον αγώνα, τον κόπο και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων, αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών από την Αντιπολίτευση, τους οποίους δεν έχω και πρόβλημα να ονοματίσω και να τους αποδώσω και τα εύσημα για τον τρόπο που σοβαρά αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση.

Βλέπω κάποιοι, όμως, τρολ, διαδικτυακά τρολ, κομματικά τρολ, και κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι ψάχνουν να βρουν για δύο λεπτά δημοσιότητα, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι την πανδημία, την αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί ενωμένοι. Το «τερμάτισαν».

Σας είπα, θα ήταν αστείο αν δεν ήταν προβληματικό πλέον.

Ακούω, διαβάζω για ΦΕΚ, πράγματα και ιστορίες. Αστεία πράγματα. Εδώ έχουμε σημαντικά προβλήματα Δημόσιας Υγείας, όπως όλος ο πλανήτης, έχουμε μία πανδημία μετά από 100 χρόνια, έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, την έχουμε αντιμετωπίσει μαζί με όλη την κοινωνία, έτσι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε.

Και σας το λέω για μία ακόμη φορά για να το καταλάβετε καλά. Μαζί με τους νέους ανθρώπους, μαζί με τα παιδιά μας, μαζί με την επόμενη γενιά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η ελπίδα μας, η ελπίδα για αυτή τη χώρα. Τους ζητάμε να μας βοηθήσουν, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, να προστατεύσουν τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, τις ευπαθείς ομάδες. Μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεχιστεί αυτή η καμπάνια από ό,τι καταλαβαίνω, κύριε Υπουργέ, ευαισθητοποίησης και των νέων ανθρώπων.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Με κάθε δυνατό τρόπο. Ξέρετε είναι υποχρέωση της οργανωμένης Πολιτείας να ενημερώνει σωστά και εγκαίρως και έτσι όπως πρέπει και φυσικά, και πάει παράλληλα αυτό, είναι και θέμα ατομικής προσπάθειας, θέμα αυτοσυγκράτησης, προσωπικότητας και πολλές φορές και ατομικής ευθύνης.

Νομίζω ότι κανένας δεν θα ήθελε να ρισκάρει τη ζωή κάποιου μέλους της οικογένειάς του. Κανένας δεν θα ήθελε να ρισκάρει τη ζωή ενός φιλικού ή αγαπημένου προσώπου του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και από ό,τι φαίνεται είναι μαραθώνιος αυτός ο οποίος ζούμε και όχι αγώνας δρόμου.   

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι μαραθώνιος αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, προχωρά η επιστήμη, είναι στη φάση 3 και στη φάση 4 οι δοκιμές για σημαντικά εμβόλια έναντι της Covid-19. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, θα πρέπει να πειθαρχήσουμε, θα πρέπει να αντέξουμε και να τα καταφέρουμε.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν. Έχουν αυτή την ιδιαίτερη στόφα και την ιδιαίτερη αγάπη για την οικογένειά τους και μπορούν να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει εξασφαλίσει και η χώρα μας το εμβόλιο για την επόμενη μέρα, κύριε Υπουργέ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετέχουν ισότιμα στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση εμβολίων όλων των εταιρειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο πότε, η πρόβλεψή σας ποια είναι; Πότε θα μπορούσαμε ίσως να το έχουμε; Και με αυτό να κλείσουμε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι επιστήμονες μάς λένε ότι από τα τέλη του ’20 και αρχές του ’21, έχουμε βάσιμες ελπίδες να έχουμε το εμβόλιο. Να παραχθεί λοιπόν μέχρι τις αρχές, μέσα του ’21; Το ελπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας, για τη μάχη η οποία δίνεται και με ένα πολύ σαφές μήνυμα της Κυβέρνησης προς τη νεολαία: σας θέλουμε δίπλα μας, συμμάχους και πρέπει να προστατεύσετε τους δικούς σας ανθρώπους, ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε ο Υπουργός Υγείας.