«Γεράκια» του Αράξου κυρίαρχα στη Μεσόγειο



Ολοκληρώθηκε με διπλή επιτυχία η επιχείρηση.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-spapandreou@pelop.gr

Με μια καλά σχεδιασμένηεπιχείρηση, την οποία συ­ντόνισε ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώ­ρος από το Εθνικό Κέντρο Επι­χειρήσεων, συνολικά οκτώ ελλη­νικά F-16 έφτασαν ανενόχλητα τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, αφού όταν τα πήραν χα­μπάρι οι Τούρκοι, ήταν ήδη πο­λύ αργά!

Στην επιστροφή των ελληνικών F-16, οι Τούρκοι προσπάθησαν να τα παρενοχλήσουν στον αέ­ρα, αλλά, γύρισαν αμέσως πίσω, όταν διαπίστωσαν ότι τα ελληνι­κά «φτερά», είχαν στήσει καρτέ­ρι και τους περίμεναν...

Η πτήση και συμμετοχή των ελλη­νικών αεροσκαφών της ΠΑ από τις βάσεις Αράξου και Σούδας, σε ασκήσεις αεράμυνας στην Κύπρο, θεωρείται ιστορικής σημασίας, καθώς τέτοιες δραστηριότητες, είχαν διακοπεί τα 20 τελευταία χρόνια, για να μην... ερεθίζεται ο ταραξίας της γειτονιάς μας.

Για έναν επιπλέον λόγο, η πτήση θεωρείται σημαντική, γιατί αποδείχθηκε ότι η Κύπρος, δεν κείται μακράν...

Την αμυντική επανασύνδεση Ελ­λάδας - Κύπρου, εγκαινίασαν την περασμένη Τρίτη δύο αερο­σκάφη F-16 από την 116 ΠΜ Αράξου, τα οποία προσγειώθηκαν στην στρατιωτική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου», χωρίς η τουρκική αεράμυνα να πάρει χαμπάρι τι είχε συμβεί... Τα δύο μαχητικά F-16 Block 52 Advanced της 336 μοίρας «Όλυμπος», χρησιμοποίησαν προ­χωρημένες μεθόδους για να «εξαφανιστούν» από τα τουρκι­κά ραντάρ και να εμφανιστούν ξαφνικά στις ακτές της Κύπρου, όταν για την τουρκική αεράμυνα ήταν πλέον πολύ αργά.

Τα αεροσκάφη της βάσης Αρά­ξου, συνεκπαιδεύτηκαν μαζί με δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκά­φη Rafale πάνω από την Αν. Με­σόγειο, τα οποία μετασταθμεύ­ουν στη βάση της Πάφου και επιστρέφοντας την Πέμπτη από την Κύπρο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν «να πάρουν ρεβάνς» και να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την τουρκική αντίδραση. Αριθ­μός ελληνικών μαχητικών αε­ροσκαφών που είχε απογειωθεί επίσης από το Καστέλι της Κρή­της ενεπλάκη σε εικονικές αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέποντας στους πιλότους των F-16 Block 52 plus -που είχαν συμπληρώσει ήδη σχεδόν δύο ώρες συνεχούς πτή­σης- να προσγειωθούν με ασφά­λεια στην βάση τους.

Μήνυμα ΕΕ προς Άγκυρα

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασι­σμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο ύπατος εκ­πρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέ­σεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό απο­τελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος, θέλου­με να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτε­ρικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδί­σουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανά­μεσα στη διατήρηση ενός πραγματι­κού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφε­ρόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», εί­πε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστη­μα να δημιουργήσει «χώρο για δι­απραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέ­σης με την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ