Ύποπτες κινήσεις της Τουρκίας με μετανάστες που βρίσκει σε…βραχονησίδες

Ύποπτες κινήσεις της Τουρκίας με μετανάστες που βρίσκει σε…βραχονησίδεςΗ εκστρατεία fake news της Τουρκίας με επίκεντρο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες συνεχίζεται αμείωτη. Η Άγκυρα όπως φαίνεται έχει αναπτύξει σενάρια για την χρησιμοποίηση αυτών των ανθρώπων και την απόγνωσης τους σε πολλαπλά σχέδια που θα εξυπηρετήσουν τις πάγιες επιδιώξεις της.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το επεισόδιο στην Χάλκη με το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες, την παρενόχληση, που ακολούθησε, ελληνικού ελικοπτέρου και σκαφών του Λιμενικού από την Τουρκία, την παράδοση ναυαγών από πλοίο τουρκικών συμφερόντων στο Λιμενικό της Τουρκίας και την αξίωση των Τούρκων να σταματήσει την επιχείρηση έρευνας διάσωσης η χώρα μας δείχνει και πάλι, κάτι που είναι γνωστό από παλιά δηλαδή πως η Τουρκία στήνει ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πάντα έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε ναυάγιο στο Αιγαίο για να περάσει τις θέσεις της περί συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και αρμοδιότητας της, αποκλειστικής αρμοδιότητας Έρευνας – Διάσωσης σε περιοχές στο Αιγαίο που δεν έχει στην πραγματικότητα καμία δικαιοδοσία.

Το επεισόδιο στην Χάλκη προβληματίζει την Ελλάδα. Επειδή οι Τούρκοι και πάλι όχι μόνο αδιαφορούν για πιθανό ατύχημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν με τα ελληνικά ελικόπτερα και πλωτά αλλά γιατί εμφανίζονται να δρουν βάση σχεδίου που αξιοποιεί κάθε συγκυρία για να περάσει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι για να πετυχουν τους σκοπούς τους έχουν διαμορφώσει με μία εκστρατεία fake news την άποψη στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, την πεποίθηση πως η Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο τους στέλνει μετανάστες με φουσκωτά τους οποίους σώζει η Ακτοφυλακή της Τουρκίας.

Σχεδόν κάθε μέρα ανακοινώσεις με φωτογραφικό υλικό θα βγουν στην δημοσιότητα για να υποστηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό και να δικαιολογήσουν εκ των προτέρων περιστατικά σαν και αυτό της Χάλκης.

Εσχάτως όμως οι Τούρκοι κάνουν και κάτι άλλο που σίγουρα θα πρέπει να το εξετάσει προσεκτικά η Ελλάδα. Λένε πως βρίσκουν σε βραχονησίδες ναυαγούς τους οποίους σώζουν.  Μάλιστα δίνουν στην δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες. Προς το παρών δεν φαίνεται να έχουν πατήσει σε ελληνική βραχονησίδα το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει αν σε μία δήθεν επιχείρηση διάσωσης η οποία θα μπορούσε να είναι πραγματική ή και όχι οι Τούρκοι προχωρήσουν και σε αυτό το βήμα;