Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Σύρτη: Αιφνιδιαστική κινητοποίηση Τούρκων-GNA


Μετακινήσεις δυνάμεων στην πρώτη γραμμή

Οι προετοιμασίες για την επίθεση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στα στρατηγικά προπύργια που ανακατέλαβε ο Χαφτάρ, Σύρτη και Αλ Τζούφρα, στα δυτικά της Λιβύης, έχουν επιταχυνθεί, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει πως όσο δίνει χρόνο στον Χαφτάρ να εξοπλιστεί, οι πιθανότητες να επικρατήσει μειώνονται δραματικά.

Η έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων της μαριονέτας του Ερντογάν και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη επιταχύνονται και μετακινήσεις δυνάμεων πραγματοποιούνται στην πρώτη γραμμή.

Καθώς οι δύο πλευρές έχουν επικεντρωθεί σε στρατιωτικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή, συστήματα αεροπορικής άμυνας αποστέλλονται για τη θωράκιση της Σύρτης από χώρες που υποστηρίζουν το Χαφτάρ, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, τουρκικά ΜΜΕ αξιολογούν την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή και φαίνεται να προβληματίζονται με τη ρωσική θωράκιση που έχει πραγματοποιηθεί, ειδικότερα στη δυτική Σύρτη. Το defenceturk δημοσίευσε φωτογραφίες, οι οποίες φέρονται να ελήφθησαν από την περιοχή Ras Lanuf της ανατολικής Σύρτης σήμερα 5 Αυγούστου.

Οι εικόνες δείχνουν το ραντάρ παρακολούθησης στόχου 96L6E και το όχημα εκτόξευσης. Το συγκεκριμένο ρωσικό ραντάρ έχει εγκατασταθεί σε διάφορα συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με το defenceturk, "θεωρείται ότι το εν λόγω ραντάρ αναπτύχθηκε στην περιοχή εγκατεστημένο σε σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300. Αναφέρεται ότι το όχημα εκτόξευσης πυραύλων ανήκει στο σύστημα άμυνας S-300. Είναι γνωστό ότι το ραντάρ 96L6E χρησιμοποιείται με συστήματα άμυνας S-300PMU και S-300PMU1. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι γνωστό ακριβώς από ποια χώρα παρέχεται το σύστημα στις δυνάμεις του Χαφτάρ".

Τον περασμένο μήνα το Al Hadath ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη Σύρτη, κυρίως ρωσικής κατασκευής.

Το κανάλι, Al Hadath των, με έδρα το Ντουμπάι, εκπέμπει από το 2012 και διατηρεί λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter με 8,5 εκατομμύρια οπαδούς.

"Το μέσο ενημέρωσης με έδρα τα ΗΑΕ πραγματοποιεί ενεργά δραστηριότητες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα", σημειώνει ειρωνικά το τουρκικό μέσο.

"Το Al Hadath, ανακοίνωσε στις 15 Ιουλίου 2020 ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανέπτυξαν νέα συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Σύρτη, επικαλούμενο αξιωματούχους. Στην ανάρτηση του Al Hadath, ανακοινώθηκε ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας BUK αναπτύχθηκε στη Σύρτη. Στη δεύτερη δημοσίευση, προστέθηκε η ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων S-300", σημειώνει το defenceturk.

Συνεπώς ο εναέριος χώρος της πόλης Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα προστατεύεται από συστήματα αεροπορικής άμυνας BUK και S-300, γεγονός που καθιστά ενδεχόμενες τουρκικές επιχειρήσεις εξαιρετικά ριψοκίνδυνες, αφού τα εν λόγω συστήματα έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους σε εμπόλεμες ζώνες.