Οι ΗΠΑ ξεσκέπασαν βασικό χρηματοδότη του ISIS στην Τουρκία


Η Ουάσινγκτον εντόπισε έναν κρίσιμο χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή του ISIS, που εδρεύει στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επιφέρει πλήγμα στα εναπομείναντα παγκόσμια χρηματοοικονομικά δίκτυα της τρομοκρατικής ομάδας.

Σε δήλωσή του το Τμήμα Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε ότι ο διαμεσολαβητής της Daesh (ISIS), Adnan Muhammad Amin Al-Rawi, είχε ουσιαστικά βοηθήσει, χρηματοδοτήσει ή παρείχε οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη για – ή αγαθά ή υπηρεσίες προς ή σε υποστήριξη της – Daesh.

Κρυμμένοι πυρήνες της Daesh είναι γνωστό ότι είναι ενεργοί στην Τουρκία. Στις 19 Ιουλίου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 27 άτομα σε 15 περιοχές της Κωνσταντινούπολης με συνδέσμους με την Daesh, ως ύποπτους σχεδιασμού τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Colin Clarke, ανώτερο ερευνητή του Soufan Group για τα δίκτυα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα χρηματοοικονομικά δίκτυα της Daesh παραμένουν αναμενόμενα ενεργά στην Τουρκία, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Daesh προετοιμάστηκε για την κατάρρευση του χαλιφάτου.

«Η Daesh ξεπλένει τα παράνομα έσοδα στην Τουρκία μέσω επιχειρήσεων παροχής χρημάτων και μεσάζοντων που θέλουν να επωφεληθούν από παράνομα κέρδη. Νομίζω ότι τα χρηματοοικονομικά δίκτυα της Daesh θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επιβίωση της τρομοκρατικής ομάδας για την επόμενη δεκαετία», είπε στο Arab News.

Από πέρυσι, το τουρκικό παρατηρητήριο οικονομικών εγκλημάτων MASAK, ακολουθεί το παράνομο σύστημα μεταφοράς χρημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης, στοχεύοντας υπόπτους που κατηγορούν ότι κατευθύνουν στην Daesh διεθνείς μεταφορές χρημάτων χρησιμοποιώντας το σύστημα «Hawala».

Εταιρείες κοσμημάτων ή γραφεία ανταλλαγών με έδρα την Τουρκία και τη Συρία πιστεύεται ότι ενεργούν ως πρώτες εταιρείες για τέτοιες παράνομες μεταφορές χρημάτων.

ΠΗΓΗ