KΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΛΗΜΝΟΣ: Εχουμε εκπαιδευτεί να βρισκόμαστε εκεί που δεν μας περιμένουν


-Με τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει το πλοίο να χτυπάμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια…

Είναι Ιούνιος 2017. Ο σημερινός κυβερνήτης του ΛΗΜΝΟΣ ο αντιπλοίαρχος Γιάννης Σαλλιάρης ήταν τότε κυβερνήτης πλωτάρχης στην ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος».

Η γέφυρα της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «Γρηγορόπουλος» είναι ασφυκτικά γεμάτη από την πολιτική ηγεσία, τη στρατιωτική και πολλούς δημοσιογράφους που παρακολουθούν άσκηση αντιμετώπισης απειλών από «εχθρικά» μέσα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας ναύτης.

Κάθεται στη θέση του πηδαλιούχου ενός από τα πλέον σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με τεράστια δύναμη πυρός και υπό τις κατευθύνσεις που του δίνουν ο αξιωματικός φυλακής και ο Α’ μηχανικός οδηγεί στην πορεία προς τον… στόχο· έναν στόχο που έχουν πετύχει οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό: αυτόν της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων απέναντι σε κάθε απειλή, της κοινωνικής προσφοράς και του συνδέσμου με την εσχατιά της Ελλάδας, τα ακριτικά νησιά μας.

Από τον πηδαλιούχο ναύτη από τη Χίο Νίκο Λιβανό και τη σημαιοφόρο Β’ μηχανικό Αικατερίνη Μπουνάκη ως τον ύπαρχο υποπλοίαρχο Νικόλαο Μαλέ και τον κυβερνήτη πλωτάρχη Ιωάννη Σαλιάρη, όλοι μαζί, και τα 45 μέλη του πληρώματος της ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος», δίνουν και την ψυχή τους προκειμένου να κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά και να δικαιώνουν την ένδοξη ιστορία του Ναυτικού. Επαγγελματισμός: Αριστος. Αίσθημα ευθύνης: Οσο πιο ψηλά πάει. Ηθικό: Πολύ ακμαίο. Είναι όλοι τους μία ομάδα. Μόνο έτσι μπορούν να αποτρέψουν μια εχθρική επίθεση ή να φέρουν σε πέρας με επιτυχία μία αποστολή. Αλλιώς, είναι όλοι τους χαμένοι και το γνωρίζουν.



Με αυτό τον τρόπο ο Ανδρέας Κούτρας παρουσίαζε τους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού στο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Δημοκρατία. Τότε ο κυβερνήτης πλωτάρχης Γιάννης Σαλλιάρης θα δήλωνε:

-Εχουμε εκπαιδευτεί να βρισκόμαστε εκεί που δεν μας περιμένουν. Με τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει το πλοίο να χτυπάμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια…

Στο ερώτημα μάλιστα αν υπάρχει κάτι που τον φοβίζει, η απάντηση ήταν κάθετη και αφοπλιστική:

-Τότε θα κάναμε άλλη δουλειά. Δεν θα υπηρετούσαμε στο Π.Ν.

Τρία χρόνια μετά θα έκανε πράξη τα λόγια του κάνοντας υπερήφανους τους Έλληνες κι ενώ όπως θα δείτε στις επόμενες αναρτήσεις μας το ξέσπασμα ενός πολέμου με την Τουρκία αποτελεί ένα σενάριο που το επαναφέρει στο τραπέζι ο mini Χίτλερ της γείτονος.

Τώρα είναι η ώρα των ηρώων όπως ο αντιπλοίαρχος Σαλιάρης και όχι η ώρα για κούφια λόγια. Ο γενναίος κυβερνήτης έκανε πράξη τα λόγια του. Κάποιοι άλλοι που διατείνονταν ότι θα κάψουν τον εχθρό εάν πατήσει τα ποδάρια του σε ελληνικό έδαφος μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου λες και το μέτωπο του πολέμου βρίσκεται στην Ηρώδου Αττικού.