Ελλάδα - ΗΑΕ κατά της Τουρκίας: Mαχητικά F-16 από τα Eμιράτα νότια της Κρήτης


Mήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι Ελληνικές ΕΔ

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, F-16, Mirage και Phantom F4 φορτώθηκαν με όπλα και το σύνολο των ιπτάμενων και τεχνικών μπήκε στις Πολεμικές Μοίρες και τέθηκε σε ''κόκκινη'' επιφυλακή.

Από τις 10 Αυγούστου έως και σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει στις Πολεμικές Μοίρες με τα Ελληνικά ''γεράκια'' να παραμένουν σε συναγερμό. Άδειες κόπηκαν είτε ανακλήθηκαν και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της HAF παραμένει  στις επάλξεις. 

Εδώ και λίγα 24ωρα όμως, η Τουρκική αεροπορία αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά τα αντανακλαστικά της HAF με μαχητικά να πετούν κυρίως στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο μακριά από την ''καυτή'' περιοχή για να πάρουν την απάντηση τους από τα Ελληνικά ''γεράκια''. 

Μαχητικά F-16 Block 60 της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρόκειται να προσγειωθούν τις επόμενες ημέρες στην βάσης της Σούδας και με αυτό το τρόπο τα ΗΕΑ γίνονται η δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία που δείχνει ότι τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας, απέναντι στην διαρκή επιχείρηση της Τουρκίας για ανατροπή του status Quo στην περιοχή.

Οι ιπτάμενοι των Αραβικών Εμιράτων θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν με τις «Αλεπούδες» της 340 Μοίρας, τα «Αστέρια» της 343, ίσως και με άλλες πολεμικές μοίρες της φημισμένης Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα των αεροπορικών ασκήσεων ήδη σχεδιάζεται από το Ελληνικό Αεροπορικό Επιτελείο, με πολλές από τις πτήσεις να γίνονται νότια της Κρήτης αλλά και σε άλλα σημεία του FIR Αθηνών.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ομόλογό του, Αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ. 

Mε λίγα λόγια, λαμβάνει χώρα μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του συνασπισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου εναντίον του άξονα Κατάρ-Τουρκίας.

Μαζί τους είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίεςαπειλούνται από αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη από την Τουρκία, η οποία επεκτείνει τα συμφέροντα της σε περιφερειακά ύδατα πλούσια σε αέριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. 

Ως αποτέλεσμα, οι διαφορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής γίνονται πλέον ευρωπαϊκά προβλήματα.