Η Τουρκία κλιμακώνει - Νέα NAVTEX για άσκηση προάγγελο ερευνών νότια της Κρήτης

Η Τουρκία κλιμακώνει - Νέα NAVTEX για άσκηση προάγγελο ερευνών νότια της Κρήτης


H Τουρκιά εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ και δυτικά της περιοχής της ελληνικής NAVTEX.

Η NAVTEX αφορά άσκηση του τουρκικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία «συμμαχικών χωρών», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα η Τουρκία είχε εκδώσει anti-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX. 

H τουρκική άσκηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «προάγγελος ερευνών» αφού η Άγκυρα θέλει να γκριζάρει και την ελληνική ΑΟΖ και να καταργήσει de facto τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία αφού «τελείωσε» την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, μετατρέποντάς την σε γκρίζα ζώνη, πάει τώρα να «τελειώσει» και την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης και να υφαρπάξει τα (ελληνικά) κοιτάσματα που βρίσκονται εκεί.

Η μέχρι τώρα αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην υφαρπαγή της εθνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα για δύο εβδομάδες, είναι να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αρνείται πως η Τουρκία κάνει έρευνες, τεχνική που πιθανότατα θα ακολουθήσει και όσον αφορά την ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης.

Αν η Άγκυρα τελικώς πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, η Ελλάδα λέει «αντίο» στα μεγάλα κοιτάσματα που υπάρχουν στα ανοιχτά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, του οποίου την επήρεια ήδη η Αθήνα δέχθηκε να «πετσοκόψει» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.ΠΗΓΗ