Ένοπλες Δυνάμεις: Αυτή είναι η λίστα με τα νέα οπλικά συστήματα - Το σχέδιο 15ετίας


. .
Δεν είναι μόνο τα Rafale, υπάρχει πλάνο και για F-35 – Οι φρεγάτες, τα ελικόπτερα και τα νέα άρματα μάχης

Να αλλάξει τα δεδομένα και να γίνει απόλυτη κυρίαρχος στον αέρα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Ελλάδα, διαμορφώνοντας παράλληλα ισχυρότατες συμμαχίες με άλλες δυνάμεις.

Στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση και τον επαγγελματισμό που επέδειξε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στις κρίσεις που ξέσπασαν με την Τουρκία, σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι περιθώρια βελτίωσης και ενισχύσεων υπάρχουν πάντα.

Τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην πρόσφατη κρίση της ανατολικής Μεσογείου, όσο και για την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς που έδρασαν άμεσα και αποφασιστικά, το επεισόδιο αποτέλεσε το πιο δυνατό και ουσιαστικό crash test των τελευταίων ετών, με τους Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» να μετρούν τα αντανακλαστικά του στρατεύματος και παράλληλα να καταγράφουν τις αδυναμίες που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και βελτίωσης.

Η στρατιωτική ηγεσία είχε καταρτήσει εδώ και καιρό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις προτάσεις μάλιστα να βρίσκουν άμεση ανταπόκριση και από την πολιτική, η οποία αντιλήφθηκε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν άμεση ανάγκη τόσο από εξοπλιστική ενίσχυση, όσο και από «τονωτική ένεση» με προσωπικό.

Το σχέδιο 15ετίας
Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν με εξοπλιστικό μπαράζ, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος είναι να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, ακόμα πιο αξιόμαχες και ανταγωνιστικές, σε μια «γειτονιά» που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και θα μυρίζει για πολύ καιρό ακόμα.

Η Χώρα μας λοιπόν προχωρά στην απαραίτητη ενίσχυση των τριών Σωμάτων, με νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό των παλαιών, κόστους άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας.

Πρόκειται για τη «νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034» για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς χθες τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Επί δύο ώρες και 15 λεπτά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημέρωνε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» για όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις από τώρα μέχρι το 2034.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η μελέτη που έγινε από το ΓΕΕΘΑ είναι τόσο αναλυτική, ώστε παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ακόμα και στοιχεία για τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034 και πόσο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η λίστα με τα νέα οπλικά συστήματα
«Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά κι ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες, που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη», είχε τονίσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε εκτενής αναφορά για τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι:

Απόκτηση 18 μαχητικών Rafale. Η Πολεμική μας Αεροπορία γίνεται πανίσχυρη αποκτώντας εντός των επόμενων μηνών μία μοίρα 18 γαλλικών αεροσκαφών. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς, τα οποία θα καταστίσουν τη χώρα μας κυρίαρχη στο Αιγαίο.
Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά. Σε συνδυασμό με τα γαλλικά Rafale, η Ελλάδα ανατρέπει τα δεδομένα και γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική απέναντι στην Τουρκία.
Αγορά νέων φρεγατών. Ο Στόλος έχει ανάγκη από 6, με δύο εξ αυτών να έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων.
Αγορά 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου M60-R (Romeo) για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο «αθόρυβος πόλεμος» στο Αιγαίο είναι σε πλήρη εξέλιξη ακόμα και σε περίοδο ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών και η Χώρα μας χρειάζεται Μέσα που θα μπορούν να… ξετρυπώνουν τους Τούρκους εισβολείς.
Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Αεροπορία, Ναυτικό, και Στρατό Ξηράς.
Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρίνει τις σύγχρονες μορφές ένοπλων συγκρούσεων και στοχεύει στην καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.

Στην χθεσινή ενημέρωση έγινε ειδική αναφορά στο σχέδιο λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα, οι οποίες θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκεί πρόκειται να ενταχθούν η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία «Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων».