Ξανά στο προσκήνιο οι Belh@rra: Νέες συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτεςΕξελίξεις στα εξποπλιστικά

Ηενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ιδιαίτερα σε μια τόσο τεταμένη περίοδο, είναι κάτι που φαίνεται να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση όπως σας είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει, πρωτοβουλίες για την άμεση ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με φρεγάτες, rafale, ελικόπτερα και άλλες νέες αγορές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού.

«Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ξανά οι Belh@rra στο τραπέζι
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το defence-point.gr, η έλευση των Γάλλων έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, μία δηλαδή ημέρα πριν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Η είδηση αυτή σημαίνει αυτομάτως, ότι στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενδεχομένως δε και να τονίσει την ενεργή επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού να τις εντάξει στον στόλο, όμως δεν θα ανακοινωθεί οριστική συμφωνία.

Όσον αφορά την επίσκεψη καθαυτή, στη γαλλική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν όλες οι γαλλικές εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Belh@rra, δηλαδή και των υπολοίπων, πέραν της κατασκευάστριας Naval Group και της Thales που έχει το… γενικό πρόσταγμα στα ηλεκτρονικά συστήματα και της MBDA για τα όπλα.

Στην Ελλάδα η διαπραγμάτευση θα γίνει με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο θα παίξουν και οι ελληνικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν ως υποκατασκευαστές στο πρόγραμμα. Όπως μας είχε πληροφορήσει σχετικό Δελτίο Τύπου της Naval Group, οι ελληνικές εταιρίες που έχουν επιλεγεί ως εταίροι των Γάλλων στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

ΑΚΜΩΝ Α.Ε.: Το εύρος του χαρτοφυλακίου της ΑΚΜΩΝ κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδίων και ιμάντων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα για τη συναρμολόγηση υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας άμυνας.

ELFON: H εταιρεία εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, ιμάντες καλωδίωσης και ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων. Προμηθεύει υψηλής ποιότητας προϊόντα ΟΕΜ σε εργολήπτες παγκόσμιας κλάσης για ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές εφαρμογές. Η ELFON λειτουργεί επίσης ως λειτουργεί επίσης ως πάροχος ολοκληρωμένων έργων που απαιτούν σχεδιασμό, κατασκευή, συναρμολόγηση και ανάθεση σύνθετων έργων.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ένα μεγάλο εύρος καλωδίων από καλώδια ρεύματος έως οπτικές ίνες και σύνθετα καλώδια. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαχειριστές δικτύων, κατασκευαστικές εταιρείες και προμηθευτές.

IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε μία σειρά διεθνών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και σε προγράμματα συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές.

METKA: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ επικεντρώνονται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η METKA υλοποιεί κυρίως υπεργολαβίες προηγμένης συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, έχοντας εξειδικευμένη κατασκευαστική εμπειρία στους κλάδους χερσαίων και υποβρυχίων αμυντικών συστημάτων.

MEVACO: Πρόκειται για μία κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών (διάτρηση, κοπή με laser, διαμόρφωση, συγκόλληση, μηχανουργικές εργασίες σε ανθρακοχάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ή μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα έως σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα), βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.

MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους κλάδους των συστημάτων θερμικής αποτύπωσης, των ραδιοσυσκευών, της αεροηλεκτρονικής και ιμάντων αεροσκαφών και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών ειδικού σκοπού. Η εταιρεία διαθέτει μία μεγάλη ομάδα μηχανικών και τεχνικών με σημαντική εμπειρία στον κλάδο των ηλεκτρονικών.

TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και εξαρτημάτων καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες άμυνας, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής.