Το μεγάλο «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη



Ο ειδικός ρόλος του νησιού με την ανεκτίμητη γεωστρατηγική θέση για τον έλεγχο τεράστιων περιοχών και εύφλεκτων ζωνών.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

«Η Κρήτη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ολόκληρη μία τεράστια βάση». Με αυτές τις δύο προτάσεις αποτύπωνε στα «ΝΕΑ» στρατιωτική πηγή τον σημαντικό κομβικό ρόλο που παίζει η Κρήτη στην άμυνα της χώρας μας.

Η γεωστρατηγική της αξία είναι αναμφισβήτητη. Η θέση της μοναδική για τον έλεγχο τεράστιων περιοχών και εύφλεκτων ζωνών. Το ανάγλυφό της ιδανικό για στρατιωτικές υποδομές. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ΗΠΑ το αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς και επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για τις εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας.

Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» γνωρίζουν πολύ καλά τα παραπάνω «ατού» της Μεγαλονήσου και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια γίνονται παρεμβάσεις ώστε το αμυντικό αποτύπωμα στο νησί να ενισχυθεί κι άλλο. Αρκετοί είχαν προβλέψει εξάλλου ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και οι απειλές της Τουρκίας κατά κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και είχαν ζητήσει να γίνουν απαραιτήτως κινήσεις. Όχι για τη θωράκιση του νησιού αυτού καθαυτό. Αλλά για να υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να δρουν ταχύτατα και αποτελεσματικά στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νότια του νησιού, στο Αιγαίο.

ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του Ναυστάθμου Κρήτης. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να έχουν περιοδικά παρουσία εκεί φρεγάτα, πυραυλάκατος και υποβρύχιο. Οι επιτελείς θα ήθελαν να μπορούν να βρίσκονται σταθερά περισσότερα πλοία αλλά είναι και κοστοβόρο και δεν επαρκούν οι υποδομές.

Σημαντικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό και σε επιχειρήσεις σαν τις τωρινές με την ελληνοτουρκική κρίση προσφέρει και η προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου του ΠΝ, στο ανατολικό άκρο του νησιού στο Λασίθι. Εκεί, μπορεί να σταθμεύει σταθερά πυραυλάκατος.

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΑΡ. Η αστραπιαία μετάβαση, χωρίς καν να πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι, των ελληνικών F-16 από την 115 ΠΜ στη Σούδα μέχρι την Κύπρο για τη συμμετοχή τους στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA φανερώνει και το σημαντικό εφόδιο που προσφέρει η Κρήτη και για αεροπορικές επιχειρήσεις. Μαχητικά μπορούν να απογειώνονται και από την 133 ΣΜ στο Καστέλλι Ηρακλείου, αλλά βέβαια η Κρήτη διαθέτει και δευτερεύοντα στρατιωτικό αεροδρόμιο σε περίπτωση που χρειαστούν, όπως στο Τυμπάκι. Στην Κρήτη μετασταθμεύει σταθερά εξάλλου τους τελευταίους μήνες ένα από τα ιπτάμενα ραντάρ, το αεροσκάφος - Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

Κινήσεις αμυντικής ενίσχυσης έχουν γίνει και από τον Στρατό Ξηρός και στόχος είναι μελλοντικά να υπάρχει στο νησί μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Σινούκ για την ταχύτατη μεταφορά αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Και βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στην Κρήτη είναι εγκατεστημένο το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-300.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ  - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]