Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει για εξοπλιστικά, φοροελαφρύνσεις, προσλήψεις



Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες που αφορά τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά, ειδικά το κομμάτι της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και πως θα περάσει η χώρα στην επόμενη ημέρα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτές.

Ανακοινώσεις για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, το βασικό ζήτημα για τον Πρωθυπουργό είναι «να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών που προκύπτουν από την ύφεση λόγω της πανδημίας με επέκταση υποστηρικτών μέτρων που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στα φορολογικά και στις εισφορές.

Ειδικότερα, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, έχουν στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία η οικονομία πλήττεται από την ύφεση. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους, μείωση ή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα προγράμματα μείωσης της ανεργίας και στήριξη των ανέργων.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό και για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε τρεις κατευθύνσεις. Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία έχει οδηγήσει στην απόφαση για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απλώνεται στα επόμενα χρόνια και αναμένεται να φτάσει σε ύψος τα 10δις ευρώ. Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκε η αγορά αεροσκαφών RAFALE από την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση σε υλικό τόσο του Ναυτικού, όσο και του Στρατού Ξηράς. Δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό με την πρόσληψη πάνω από 10 χιλιάδων ΕΠΟΠ το επόμενο διάστημα, ενώ η Τρίτη αφορά την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στα σημαντικότερα νομοθετήματα για την περίοδο που ξεκινά τώρα.

Τι περιμένουν να ακούσουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι «από αυτά που έχουν διαρρεύσει, αυτά που θα ακούσουμε δεν μας ικανοποιούν».

«Εμείς θα θέλαμε να ακούσουμε τρόπους για τη στήριξη και δημιουργία θέσεων εργασίας έστω και μέσα από επιδοματικές πολιτικές για να μην αυξηθεί η ανεργία και να περάσουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Θα θέλαμε να ακούσουμε τρόπους για την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών τα οποία εισοδήματα θα ενισχύσουν και την αγορά και φυσικά θα θέλαμε να ακούσουμε την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης.

Φέτος όμως το Εργατικό Κέντρο δεν θα κατεβεί στο δρόμο για να διαδηλώσει -ως παραδοσιακά έπραττε σε όλες τις ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκάστοτε πρωθυπουργού- εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, επισημαίνοντας ότι «είναι αδύνατον να εγγυηθούμε την ασφάλεια για τους συγκεντρωμένους» που θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Επιδότηση της εργασίας θα ήθελε να ακούσει από τον πρωθυπουργό και ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η Ένωση είχε στείλει τα αιτήματά του στον πρωθυπουργό όταν πριν μια εβδομάδα ήταν στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με φορείς της πόλης.

«Ζητάμε επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δηλαδή τα 534 ευρώ να δίνονται στον εργοδότη προκειμένου να καλύπτονται κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και κατά 50% οι μισθολογικές εισφορές. Έτσι, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 750 ευρώ μισθό» είπε ο κ. Επιτροπίδης.

Παράλληλα, ζητούν όπως ανέφερε ΦΠΑ στο 6% το οποίο να αφορά και τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά -τσίπουρο, ούζο, κρασί- προκειμένου να στηριχτούν και οι Έλληνες παραγωγοί.

Τέλος, ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε ότι ζητούν να γίνει μία εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού διότι «μετά την ΑΕΠΙ έγιναν δύο εταιρείες οι οποίες και οι δύο ζητούν ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα κι έχουμε καταλήξει εν μέσω πανδημίας να πληρώνουμε τα διπλάσια από ότι πληρώναμε».

Οι συγκεντρώσεις
Παραδοσιακά η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συνοδεύεται και από συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων, επαγγελματιών και φορέων. ΓΣΕΕ και ΕΚΘ δεν θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία λόγω της πανδημίας, ωστόσο για αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις και πορείες:

Συγκεκριμένα, στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου θα γίνει η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ.

-Την ίδια ώρα, στην Καμάρα θα γίνει συγκέντρωση ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

-Στις 18:30 θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της ΧΑΝΘ από το ΠΑΜΕ, το οποίο δεν θα πραγματοποιήσει πορεία.

-Στις 19:00 στον Λευκό Πύργο συγκέντρωση επαγγελματιών και φορέων όπως οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» κατά ενός ενδεχόμενου lockdown και επιβολής νέων μέτρων για κορονοϊό.