Μακρόν σε Τραμπ: «Μάζεψε τον Ερντογάν αλλιώς όλοι θα ψάχνουν να βρουν που πέφτει η Τουρκία»



Σε κατακόρυφη κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Γαλλίας- Τουρκίας μετά τις παραληρηματικές δηλώσεις του Μεσούτ Χακκί Τζασίν, συμβούλου του Τ. Ερντογάν , ότι θα… βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» αν το πλοίο έρθει στην περιοχή, γράφει η γνωστή δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ.

Σημειώνεται ότι, το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στη Μασσαλία και αναμένεται να πλεύσει σε περιοχή που περικλείεται από Λιβύη- Συρία- Κάρπαθο.

Σύμφωνα με απολύτως ακριβείς διπλωματικές πληροφορίες της Κύρας Αδάμ, οι εμπρηστικές δηλώσεις Τζασίν προκάλεσαν την αστραπιαία αντίδραση του Προέδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ο οποίος τηλεφώνησε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του «να μαζέψει τον Ερντογάν» διότι εκτός των άλλων η «Τουρκία δεν προσφέρει τίποτα στον Δυτικό Κόσμο».

Διαφορετικά, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, όλοι θα «ψάχνουν να βρουν που πέφτει η Τουρκία.

»Διότι ο Τζασίν πρέπει να είναι τρελός αν νομίζει ότι μπορεί να βυθίσει το “Σαρλ Ντε Γκωλ”».

Το τηλεφώνημα ανταπέδωσε λίγο αργότερα ο Τραμπ στον Μακρόν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέλει να κατεβάσει τους τόνους, προτείνοντας να μην πλεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Αν Μεσόγειο «για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα».

Το ίδιο διάστημα, ο Τ. Ερντογάν τηλεφώνησε δύο φορές στην καγκελάριο Μέρκελ υποβάλλοντας το αίτημα να μην πλεύσει το «Σαρλ Ντε Γκωλ» στην περιοχή.

Το Παρίσι ωστόσο δεν αναθεωρεί την απόφαση του και γι’ αυτό έχει ήδη δώσει εντολή εφαρμογής Ζώνης Αναγνώρισης Αεροσκαφών (AIR IDENTIFICATION ZONE) 60νμ για εχθρικά αεροσκάφη και 20νμ για εχθρικά πλοία από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».