Η εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο αμφισβητεί τον παραδοσιακό ρόλο της Ρωσίας

Η εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο αμφισβητεί τον παραδοσιακό ρόλο της ΡωσίαςΗ εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περιπλέκει την κατάσταση την ώρα που οι εκκλήσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης πέφτουν στο κενό σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα κάθε φορά που Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συγκρούονταν για την αμφισβητούμενη περιοχή, η παρέμβαση της Μόσχας ανάγκαζε τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι εκκλήσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση δεν αποδίδουν, κυρίως γιατί η Τουρκία απειλεί τις ευαίσθητες ισορροπίες στον Καύκασο.

Η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν, πυροδότησε τις βιαιότερες συγκρούσεις εδώ και αρκετά χρόνια, προκαλώντας πρόβλημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος βλέπει να αμφισβητείται η παραδοσιακή ηγεμονία του στην περιοχή.

«Τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα συγκρούονται εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού», σχολιάζει ο Ντμίτρι Τρένιν, επικεφαλής του think tank Carnegie Moscow Center, προσθέτοντας: «Πούτιν και Ερντογάν δεν ήταν ποτέ αληθινοί σύμμαχοι και ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν».