Στρατηγός Τζούμης για τα σενάρια κατάρριψης αεροσκάφους ή βύθισης πλοίου από την Τουρκία



Σύμφωνα με δημοσίευμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη, o Ερντογάν  ζήτησε να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας μαχητικό αεροσκάφος, αλλά να γίνει προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. 

Για το εν λόγω δημοσίευμα κατά την άποψή μου δύο είναι τα πιθανά σενάρια :

- 1ον : Να διέρρευσε σκόπιμα από την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και την ψυχολογική φθορά της ελληνικής πλευράς, καθόσον η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία και θα επιλέξει τον τόπο και το χρόνο δημιουργίας ενδεχομένως ενός θερμού επεισοδίου. 

-  2ον : Να ευσταθεί η πληροφορία γεγονός που καταδεικνύει ότι η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της και σκοπό έχει την δημιουργία ενός επεισοδίου ελεγχόμενης κλιμάκωσης που θα μετακυλήσει την απόφαση για αντίδραση σε στρατιωτικό επίπεδο και έναρξη εχθροπραξιών στην ελληνική πλευρά. 

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως εκείνη που «άρχισε τον πόλεμο». Στην λογική των αντιποίνων από την πλευρά της Άγκυρας είναι πιθανή μια περαιτέρω κλιμάκωση με επιχείρηση κατάληψης από τις τουρκικές Ε.Δ. κάποιας νησίδας ή βραχονησίδας από αυτές που εντάσσονται στην θεωρία των γκρίζων ζωνών. 

Με τον τρόπο αυτό της δημιουργίας τετελεσμένων και κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, η Άγκυρα θα επιδιώξει να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της.

Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης