Τους «δουλεύει» κανονικά ο Ερντογάν: Η Τουρκία μετατρέπεται σε παγκόσμια δύναμηΤα νεο-οθωμανικά σχέδιά του ανέπτυξε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην τελετή έναρξης του 5ου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Βόρειου Μαρμαρά, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τους ευσεβείς πόθους του να κάνει την Τουρκία περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.
 
«Κάθε μας βήμα είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του οράματος μας.

»Έχει ζωτική σημασία για εμάς να πετύχει ο αγώνας που δίνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα» είπε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Τόνισε, δε, χωρίς να κατονομάζει πως «κάποιοι θέλουν την Τουρκία να δίνει αγώνα με τα εσωτερικά της ζητήματα και θέλουν να εμποδίσουν την αιώνια αφύπνισή μας».

Αμφίσημα μηνύματα
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί τακτική καρότου και μαστιγίου καθώς, αφενός υπογραμμίζει την αποχώρηση του «Oruc Reis» ως κίνηση διπλωματίας από την πλευρά της Άγκυρας, αφετέρου τονίζει πως αν χρειαστεί μπορεί η χώρα του να κάνει επίδειξη ισχύος.

«Γιατί αποσύραμε το “Oruc Reis”;» ανέφερε ο κ. Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

Και απάντησε ο ίδιος: «Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, ας κάνουμε ένα θετικό βήμα στη διπλωματία.

»Αφήστε την Ελλάδα να καλωσορίσει θετικά την προσέγγισή μας και εμείς κάνουμε ένα βήμα αντιστοίχως. Αυτό κάναμε».

Εν συνεχεία, ωστόσο υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι με την απόσυρση του “Oruc Reis” για επισκευή και συντήρηση, πως η σεισμική έρευνά μας έχει σταματήσει.

»Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συντήρησης, θα επιστρέψει στη θέση του και θα συνεχίσει τις εργασίες του εκεί».