Στρατιωτικές Σχολές-Θητεία: Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΘΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Νέο στρατιωτικό δόγμα-Αυξάνεται στους 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς, αλλά όσοι υπηρετήσουν στα σύνορα θα πάρουν απολυτήριο στους 9 μήνες. Οι εισηγήσεις για την υποχρεωτική στράτευση στα 18

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες με έξτρα μπόνους όμως την εννεάμηνη θητεία για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, φαίνεται να «κλειδώνει», ενώ εξετάζεται να προωθηθεί και η υποχρεωτική στράτευση από τα 18 έτη.

Με τρεις κινήσεις το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει να θωρακίσει το έμψυχο δυναμικό των τριών κλάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, παρότι ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών.

Πέρα από τις προσλήψεις των 15.000 μόνιμων οπλιτών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, όπως ισχύει σήμερα σε Αεροπορία και Ναυτικό, είναι μια πρώτη αλλά άμεση λύση για την επάνδρωση στρατοπέδων, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.

Μάλιστα, τη σκέψη αυτή επιβεβαίωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, κατά την παρέμβασή του στους παραγωγικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η θητεία δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών, ενώ αποκάλυψε πως εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕ. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα εξοπλιστικά και ειδικά τις προτάσεις τους για τις φρεγάτες, ενώ συζήτηση έγινε και για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

Να σημειωθεί πως όσον αφορά τη θητεία η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού, ενώ και ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για το σχέδιο που υπάρχει από την πρώτη στιγμή.

Μεταξύ άλλων, μέχρι τώρα φαίνεται να έχει αποφασιστεί:

• Η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς σε 12 μήνες από εννέα. Κάτι που ισχύει σε Αεροπορία και Ναυτικό.

• Εξετάζεται, όμως, να δοθεί μπόνους τριών μηνών σε όσους κληρωτούς αποφασίσουν να υπηρετήσουν όλη τη θητεία τους στα σύνορα. Δηλαδή όσοι υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς και παραμένουν στην παραμεθόριο θα μπορούν να απολύονται στους 9 μήνες παρά το δωδεκάμηνο. Οι συνάδελφοί τους, όμως, που θα υπηρετήσουν για πέντε μήνες π.χ. στον Έβρο και μετά πάρουν μετάθεση σε στρατόπεδο της περιοχής τους ή της επιλογής τους θα απολύονται στους 12 μήνες.

• Όσον αφορά την υποχρεωτική θητεία στα 18, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιμένει τις τελικές εισηγήσεις των επιτελών για το κατά πόσο είναι χρήσιμο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όπως ισχύει σε Κύπρο ή Ισραήλ.

Μάλιστα, προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως το ενδεχόμενό της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 θα το θέσει στον δημόσιο διάλογο. «Πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι. Διευκολύνει παρά πολύ τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία και, αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό του για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πειστώ ότι είναι κάτι που θα έχει κάποια προστιθέμενη αξία».

Να σημειωθεί ότι οι στρατεύσιμοι, μέσω των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούν ανάγκες όταν υπηρετούν τη θητεία τους. Ειδικά γιατροί, νοσηλευτές, πολίτικοι μηχανικοί, ακόμα και υδραυλικοί ή ελαιοχρωματιστές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους συνδράμουν στο να καλυφθούν ανάγκες.

Να είναι συνταγματική

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα, όπως να μην μπορεί κάποιος να προσφύγει υποστηρίζοντας πως, λόγω υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, μένει πίσω στην αγορά εργασίας σε σχέση με μια γυναίκα συνάδελφό του. Δηλαδή, η ρύθμιση, εάν έρθει τελικά, να είναι και συνταγματική.

Πάντως, εάν δεν προωθηθεί η στράτευση στα 18, μπορεί να προσδιοριστεί ανώτατο χρονικό όριο ως προς την ηλικία κατά την οποία πρέπει κάποιος να καταταγεί.

Εκτός, όμως, από τις τελικές εισηγήσεις που περιμένει ο Ν. Παναγιωτόπουλος για τους οπλίτες προχωρά και ο συνολικός σχεδιασμός για το έμψυχο δυναμικό. Έχει ήδη αποφασιστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια να προσληφθούν 15.000 άνδρες και γυναίκες για να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων και στους τρεις κλάδους. Οι προσλήψεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τους μόνιμους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), αλλά και τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν κατά 50% τουλάχιστον και οι εισακτέοι σε όλες τις παραγωγικές σχολές. Δηλαδή στη Σχολή Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και Ευελπίδων, όπως και στις Σχολές υπαξιωματικών.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν πηγές του «Πενταγώνου», πέρα από την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, χρειάζεται και ανανέωση του προσωπικού.

ΠΗΓΗ: REAL NEWS - Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr