Προσλήψεις στις ΕΔ-Επίδομα-έκπληξη στα στελέχη πρώτης γραμμής-Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ



Οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο των Αθηνών, εντυπωσιάστηκαν όταν είδαν να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της υπηρεσίας τους μια γνώριμη φιγούρα: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες μας κάνουν αυτόν τον καιρό υπερήφανους για την σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν απέναντι στην Τουρκία στο Αιγαίο ήταν εκεί για σοβαρό λόγο: Επρόκειτο να συσκεφθεί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για τους… αριθμούς.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της χώρας και για τον λόγο αυτό έδωσε εντολή στον Υπουργό του να συζητήσει με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όλες τις λεπτομέρειες.

Η συνάντηση κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν μετά από χρόνια τόσο σε εξοπλισμούς αλλά το βασικότερο, σε έμψυχο δυναμικό.

Μετά τα καταστροφικά χρόνια των μνημονίων το προσωπικό τους μειώθηκε ραγδαία, ο μέσος όρος ηλικίας των μονίμων στρατιωτικών που υπηρετούν σήμερα σε αυτές αυξήθηκε σε 40-45 ετών (διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού στις στρατιωτικές παρελάσεις), ενώ οι διαθεσιμότητες του Στρατού -ειδικώς στην μεθόριο- μειώθηκαν δραματικά.

Το έτος 2009 η τότε κυβέρνηση με Α/ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό Γράψα παρέδωσε διαθεσιμότητα της τάξεως του 75% σε αυτήν που την διαδέχθηκε. Μετά τα μνημόνια και τις αυστηρές απαγορεύσεις προσλήψεων μέτρο από το οποίο δυστυχώς δεν εξαιρέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις το ποσοστό αυτό έπεσε κατακόρυφα. Και η λύση που δόθηκε επί αρχηγίας Ευάγγελου Αποστολάκη ήταν η κατάργηση της εκπαίδευσης, η άμεση αποστολή των στρατευμένων στα σύνορα και η παραμονή τους εκεί για εννέα μήνες μέχρι την απόλυσή τους. Έτσι αυξήθηκαν κάπως οι διαθεσιμότητες.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος γνωρίζει άριστα ότι αν η διαθεσιμότητα του βρισκόταν στα επίπεδα του 2010 θα είχε ακόμη περισσότερες δυνατότητες στον επιτελικό σχεδιασμό που κάνει στο Αιγαίο. Έτσι στην συνάντηση του με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη εξασφάλισε την πίστωση για 17.000 προσλήψεις στρατιωτικών όλων των ειδικοτήτων για την προσεχή πενταετία. Πρόκειται για Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), Οπλίτες Βραχύβιας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους μπορούν να παραμείνουν επί έξι χρόνια συνολικά (3+3) στο Στρατό και αργότερα να μονιμοποιηθούν αλλά και αξιωματικούς-υπαξιωματικούς των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Ευελπίδων κ.α).

Πέραν του προγραμματισμού των προσλήψεων, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή καταρτίζεται και ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης δεξιοτήτων για νέους που υπηρετούν την θητεία τους στο στράτευμα.

Αν, τέλος, οι δημοσιονομικές δυνατότητες το επιτρέψουν ίσως ο Πρωθυπουργός ανταμείψει και υλικά μέσω επιδόματος-έκπληξη από τον προϋπολογισμό όλους τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή επί 40 ολόκληρες μέρες στην πρώτη γραμμή στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Εκτός όμως από το προσωπικό το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού κάτι που όπως λέει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του «είναι η απόλυτη μου προτεραιότητα». Στο τραπέζι είναι λοιπόν αυτή την στιγμή η κατασκευή τεσσάρων νέων φρεγατών (οι γαλλικές πιθανόν εγκαταλείφθηκαν γιατί όπως λέγεται στο Μαξίμου «αυτές είναι Ρόλς Ρόις και εμείς ψάχνουμε Μερσεντές» -φθηνότερες δηλαδή), η αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και η αγορά 4 κορβετών.

Στο τραπέζι υπάρχει αίτημα για απόκτηση δύο επίσης νέων υποβρυχίων και εξετάζεται. Το τελικό «μίγμα» μαζί με άλλες συνοδευτικές πολιτικές αφοράς εξοπλισμού που συμφώνησε ο Α/ΓΕΕΘΑ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών (αγορές τορπιλών, βλημάτων κλπ) θα διαμορφωθούν μετά την τελική συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Δεν αποκλείεται το πακέτο να περιλαμβάνει και μεταχειρισμένες φρεγάτες Fremme.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: είναι ανοικτό ακόμη το ζήτημα της υπογραφής συμφωνίας με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Ως την Τετάρτη θα ξέρουμε.