Ενοπλες Δυνάμεις: Τα όπλα στη φαρέτρα της Ελλάδας - Η λίστα της ενίσχυσης



Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τα γαλλικά Rafale - Ποιες άλλες κινήσεις θα κάνει η Ελλάδα στην εξοπλιστική σκακιέρα

Ισχυρό συμβολισμό έναντι στην τουρκική προκλητικότητα σηματοδοτεί η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική. Εκεί θα επισφραγιστεί η στρατιωτικού χαρακτήρα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Στο νησί της Μεσογείου, Μητσοτάκης και Μακρόν «κλειδώνουν» την ημερομηνία της νέας τους συνάντησης πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπου και θα πέσουν οι υπογραφές τόσο για τα μαχητικά Rafale - θα έρθουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες- όσο και για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

«Μία δύναμη κοντά στα 20 αεροσκάφη θα προσθέσει στην αεροπορική ισχύ της χώρας, ένα πολύ σοβαρό κομμάτι, το οποίο μπορεί να είναι αποφασιστικό για την αποτροπή ή επειδή μερικοί μπορεί να έχουν τρελαθεί και για τη νίκη» σημειώνει στο Open TV ο Ευάγγελος Γεωργούσης, πτέραρχος ε.α. Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι ανακοινώσεις που θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την απόκτηση 18 νέων και μεταχειρισμένων Rafale ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει:

Την εκκίνηση του προγράμματος των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ
Τη δρομολόγηση προσλήψεων 5.000 επαγγελματιών οπλιτών 
Τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας μέσω κυρίως διαρθρωτικών παρεμβάσεων

Πάντως στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξεργάζονται το Μέγαρο Μαξίμου και το Πεντάγωνο έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών που αναμένεται να παροδοθούν σε ορίζοντα όχι λιγότερο από τα πέντε χρόνια. Γι αυτό και η Αθήνα σκανάρει την αγορά των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Επιπλέον σχεδιάζεται η προμήθεια

Τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Romeo
Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου, για τα αόρατα υποβρύχια τύπου 214, ύψους 112 εκατ. ευρώ.
Ακόμη αναβαθμίζονται τα ελικόπτερα τύπου Aegean Hawk, ενώ σημαντική καθίσταται η προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα από τα Mirage 2000-5. Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα απλώνεται σε βάθος τετραετίας και το συνολικό του ύψος συναρτάται ευθέως από τις προτεραιότητες που θέτει το Πεντάγωνο.