Ηχηρό «χαστούκι» των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ταγίπ ΕρντογάνΓια πρώτη φορά Αμερικανός αξιωματούχος, όπως ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε την Κύπρο και δεν πραγματοποίησε επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα εξαιτίας της στάσης που τηρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, τασσόμενες πλέον ανοικτά υπέρ των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη Λευκωσία, έγινε δεκτός από τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και κατόπιν από τον πρόεδρο της Μεγαλονήσου Νίκο Αναστασιάδη, όπου υπέγραψαν και Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφαλείας, αλλά δεν βρήκε το χρόνο να μεταβεί έστω και για λίγο μέχρι τα Κατεχόμενα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως συμβαίνει κάθε φορά. Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέπτεται την Κύπρο και δεν πραγματοποιεί επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι του προτάθηκε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, κάτι όμως που διαψεύδει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας του ψευδοκράτους αναφέρεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη αρνητική και ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται αυτή η στάση. Τα προβλήματα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να επιλυθούν με μονομερείς συναντήσεις και πρόκειται για ένα «σοβαρό λάθος» το οποίο ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορεί να δεχτεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενοχληθεί έντονα με αυτές τις εξελίξεις και καλεί τώρα τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην ουδετερότητα. Ο κ. Πομπέο αρκέστηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu αλλά αυτό προφανώς και δεν ικανοποιεί τη γειτονική μας χώρα.

Σημειωτέον ότι αυτές τις μέρες και μέχρι την Κυριακή πραγματοποιούνται επίσης κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με τα τουρκικά πλοία αυτή τη φορά να παρακολουθούν τις κινήσεις από πολύ μακριά.