Αυτές είναι οι «αόρατες» φρεγάτες FREMM που παίρνει η Ελλάδα – Γιατί τις φοβούνται οι Τούρκοι



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα αναμένεται να πάρει και δύο φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, FREMM. 

Οι φρεγάτες FREMM (οι ευρωπαϊκές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου) σχεδιάζονται από το Ναυτικό της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στην Γαλλία η κλάση ονομάζεται Aquitaine class, ενώ στην Ιταλία ονομάζεται Bergamini class. 

Εκτός από την Γαλλία και την Ιταλία αυτές τις φρεγάτες τις χρησιμοποιεί τόσο το Βασιλικό Ναυτικό του Μαρόκου, το Ναυτικό της Αιγύπτου, αλλά και το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τα χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές και κατασκευαστές τους πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο. Με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο και εξοπλισμένο και με την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και έχει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμά της φτάνει τα 143 άτομα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.

Βέβαια αυτό που ξεχωρίζει και καθιστά μοναδικό το συγκεκριμένο τύπου φρεγάτας είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Συγκεκριμένα με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού.

Οι φρεγάτες εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-εδάφους τύπου SCALP-Naval.

Στη διαμόρφωση ανθυποβρυχιακού πολέμου, εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Το βλήμα MM-40 Exocet Block.III είναι εξέλιξη του πολύ γνωστού, και στην Ελλάδα, βλήματος MM-40 Exocet Block.II. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το MM-40 Exocet Block.III διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (180 km από τα 70 km της προηγούμενης έκδοσης) και έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον.

Η αντιαεροπορική άμυνα των FREMM βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30. Το βλήμα Aster-15 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει υποηχητικούς και υπερηχητικούς στόχους σε μικρά και μεσαία βεληνεκή. Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 1,7 km και το μέγιστο είναι 30 km.

Το μήκος του βλήματος είναι 4,2 μέτρα, η διάμετρός του 180mm και το βάρος του 310 κιλά. Το βλήμα Aster-30 έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 km και μέγιστο 180 km. Το βάρος του Aster-30 είναι 510 κιλά.

Τα Γαλλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή Sylver A43 για 16 βλήματα Aster 15 και τα Ιταλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή SYLVER A50 για μικτή αναχορηγία 16 βλημάτων Αster 15 και Aster 30.

Επίσης, τα γαλλικά πλοία φέρουν και 16 βλήματα χερσαίας κρούσης SCALP Naval σε εκτοξευτή Α70.