Παίρνουμε και τους φοβερούς πυραύλους Meteor


- -
Μόνο η σκέψη ύπαρξης ελληνικών Rafale στην περιοχή, θα στέλνει τα τουρκικά εναέρια μέσα βαθιά στην Ανατολία

Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται.

Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει μπει το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ στο χώρο των πολλαπλασιαστών ισχύος, έρχεται μέσα από τις δημοσιογραφικές μας πληροφορίες.

Η ΠΑ έχει ζητήσει και έχει λάβει πληροφορίες και κόστη για τον απόλυτο πύραυλος αέρος-αέρος της Δύσης σήμερα, τον Meteor της MBDA.

Μόλις “κλείσει” το θέμα της σύμβασης των Rafale (απομένουν λεπτομέρεις και διαδικαστικά), η ΠΑ θα προχωρήσει σε άμεση παραγγελία αποθέματος πυραύλων Meteor-αποκαλύπτει η ανάλυση του ptisidiastima.com

O πύραυλος, που δεν θα κρύψουμε πως είναι ένα εκπληκτικό asset, ένας άνευ προηγουμένου πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι στο “στόχαστρό” μας εδώ και πολύ καιρό.

Ακόμη και τα ΗΑΕ προσπάθησαν να πείσουν τους Γάλλους να τον ενσωματώσουν στα Mirage 2000-9, αλλά τελικά μάλλον δεν μπορεί να γίνει απόλυτη αξιοποίηση του όπλου, ούτε να γίνει επιτυχώς η mid-course ανανέωση δεδομένων από το datalink.

Αντίθετα, το Rafale F3R έχει όλη την απαραίτητη υποδομή, να μεταφέρει όχι μόνο στοιχεία σκόπευσης, αλλά δεδομένα όλου του πεδίου της μάχης στον πύραυλο που έχει ξεχυθεί για τον στόχο του. Έτσι, ο Meteor μπορεί να χτυπήσει τον στόχο που επιθυμεί ο πιλότος, κι όχι κάποιον που θα βρεθεί εκεί κοντά.

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κόστη που θα συνοδεύουν την προμήθεια ενός αριθμού Meteor για τα ελληνικά Rafale, αλλά πλέον έχει παρθεί η απόφαση σε υψηλό επίπεδο να αγοραστεί το όπλο, που θα είναι game changer στο Αιγαίο κι όχι μόνο.

Οι δυνατότητες που θα δώσει ένας αριθμός Meteor στα ελληνικά Rafale, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα έδινε ένας αριθμός SM-2 ή ASTER30 σε ελληνικά πλοία. Και στην περίπτωση του συνδυασμού Rafale/Meteor, ο εκτοξευτής των όπλων αλλάζει θέσεις στο χάρτη κατά βούληση.

Πλέον, αεροσκάφη E-7T Wedgetail της ΤΑ θα πρέπει να πετούν ακόμη πιο βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Θυμίζουμε, πως παρά την ύπαρξη των Ε-7Τ, οι Τούρκοι απέτυχαν να εντοπίσουν εγκαίρως τα ελληνικά F-16C/D που πήγαν στην Κύπρο.

Ας σκεφτεί κάποιος, να στέλνουμε τώρα τα εχθρικά AEW ακόμη βαθύτερα στην Τουρκία.

Μόνο η σκέψη ύπαρξης ελληνικών Rafale στην περιοχή, θα στέλνει τα τουρκικά εναέρια μέσα βαθιά στην Ανατολία.

Ταυτόχρονα, τα KC-135R θα πρέπει να κινηθούν ακόμη ανατολικότερα, ενώ οι πτήσεις των μέσων ASW, CN-235 θα γίνουν μάλλον μια επικίνδυνη υπόθεση. Μόνο από το τελευταίο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο απλά και εύκολα βγήκε από το “παιχνίδι” ένας σοβαρός κίνδυνος από το “κεφάλι” των κυβερνητών των Type 214HN.

Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει δεδομένα και από εξωτερικές πηγές, όπως κάποιο ιπτάμενο ραντάρ, και να έχει μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει γύρω του.

Η ομάδα των χωρών με πυραύλους Meteor είναι αρκετά “κλειστή”, κι αυτό όχι λόγω απαγόρευσης εξαγωγής, αλλά λόγω ασυμβατότητας με πολλούς τύπους αεροσκαφών, αλλά και απαγορευτικού κόστους. Βέβαια, ακόμη και ένας μικρός αριθμός πυραύλων, 30 ή 40 κομμάτια, μπορούν να αλλάξουν τελείως τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο.

Τα ελληνικά Rafale θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα των MICA IR/EM που υπάρχει για τα Mirage 2000-5Mk2, αλλά αναμένεται και συμπληρωματική παραγγελία.

Τα MICA θα επαναπιστοποιηθούν, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και για το απόθεμα των Exocet AM39, που τα Rafale μπορούν να αξιοποιούν χωρίς πρόβλημα ή ανάγκη περαιτέρω τροποποιήσεων. Φυσικά θα κάνουν χρήση και των SCALP EG, καθώς μπορούν να φέρουν δυο SCALP EG σε κάθε έξοδο, τον διπλάσιο αριθμό από ότι τα Mirage 2000-5Mk2.

Καταλαβαίνουμε πως οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να δουν κι άλλα “εξωτικά” όπλα στη φαρέτρα των Rafale, αλλά το τι ακριβώς χρειαζόμαστε θα το κρίνει ο χρήστης, δηλαδή η ΠΑ.

Αναμφίβολα θα επιθυμούσαν να δουν AASM, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Rafale είναι ελάχιστα, μόλις 18, κι αν όλα πάνε καλά θα γίνουν 36 ή 40 στο μέλλον. Συνεπώς, θα έχουν την ίδια αποστολή που έχουν σήμερα τα Mirage 2000-5Mk2, εναέρια κυριαρχία, με ταυτόχρονη δυνατότητα αποστολών στρατηγικής κρούσης.