Τούρκος πράκτορας ομολόγησε ότι είχε εντολή από τη MİT να σκοτώσει Αυστριακούς πολιτικούς


. .
Τούρκος πράκτορας της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT, ονόματι Φεγιάζ Ο., που έχει ιταλική υπηκοότητα, παραδέχθηκε ότι, μιλώντας στις αυστριακές Αρχές, τον Αύγουστο του είχε δοθεί εντολή να σκοτώσει την κουρδικής καταγωγής πολιτικό και μέλος του κόμματος των Πρασίνων της Αυστρίας Μπεριβάν Ασλάν, μεταδίδει η ιστοσελίδα Ahval και αναμεταδίδουν τα «Τουρκικά Νέα».
 
Ο πρώην αυστριακός πολιτικός Πίτερ Πιλζ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Zack Zack, όπου είναι και ο ίδιος συντάκτης, ότι ενημερώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστρίας ότι το όνομά του βρισκόταν σε λίστα στόχων που θα δολοφονούνταν μαζί με την Ασλάν και τον ευρωβουλευτή Αντρέας Σίντερ.

Ο Πιλζ ανέφερε πως ο Φεγιάζ Ο., όταν ανακρίθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστρίας και την Αντιτρομοκρατική, ομολόγησε ότι το σχέδιο ήταν να προκληθεί χάος (στη Αυστρία).

Η Μπεριβάν Ασλάν ως πολιτικός που επικεντρώνεται στις μειονότητες στην Αυστρία, αποκάλυψε ένα δίκτυο πρακτόρων της MİT, σε αρκετές αυστριακές επαρχίες συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Βιέννης.

Οι τουρκοπράκτορες ήταν επιφορτισμένοι με τη δημιουργία ταραχών ανάμεσα στις κοινότητες Τούρκων και Κούρδων.

Τον Ιούνιο ακραίες εθνικιστικές τούρκικες ομάδες είχαν θέσει στο στόχαστρο πολλές συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί στη Βιέννη από Κούρδους.

Τότε η Τουρκία εξέδωσε δήλωση αναφέροντας πως οι κουρδικές ομάδες είχαν δεσμούς με οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές τόσο από την Τουρκία όσο και από την ΕΕ.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμμερ, είχε δηλώσει ότι χώρα ετοιμαζόταν να ασκήσει διώξεις σε άτομο που ομολόγησε ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της MİT.

Τότε ακόμα δεν είχαν δοθεί λεπτομέρειες για τον ύποπτο. Την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Χάραλντ Σόρος -εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών- ανέφερε πως οι αυστριακές Αρχές εξετάζουν την υπόθεση.