Μόνιμη παρουσία των Rafale στη Βάση της Πάφου θέλει o Μακρόν

Μόνιμη παρουσία των Rafale στη Βάση της Πάφου θέλει o ΜακρόνΠρος στρατιωτική αντιπαράθεση στην Α. Μεσόγειο

Με τα μαχητικά «Ραφάλ» η Γαλλία επιθυμεί να έχει μόνιμη αεροπορική παρουσία στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Παρίσι και Λευκωσία συζητούν επί του θέματος σε υψηλό επίπεδο και, όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
 
Την ίδια στιγμή, μάλιστα όπως τονίζεται, τόσο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»  όσο και άλλα πολεμικά πλοία του γαλλικού στόλου είναι ευπρόσδεκτα στα λιμάνια της Κύπρου. 
 
Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει το σκηνικό στην περιοχή μας και είναι πρόδηλον ότι περιορίζεται ο ρόλος της Βρετανίας, ενώ αυξάνονται οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας αποτρεπτικής ενεργειακής πολιτικής υπό προϋποθέσεις και στην πρακτική εφαρμογή του EastMed, σύμφωνα με την ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' της Κύπρου

Ταυτόχρονα η Λευκωσία με την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο Σεργκέι Λαβρόφ προσδοκά ότι η Μόσχα θα ήταν δυνατό να μιλήσει στην Άγκυρα για αλλαγή στάσης, παρότι το σενάριο αυτό από τουρκικής πλευράς είναι επί του παρόντος απομακρυσμένο. 
 
Η Τουρκία δεν δείχνει πρόθεση να διακόψει το ενεργειακό ερευνητικό της πρόγραμμα. Καθορίζει και το πλαίσιο ενός διαλόγου και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τις προάλλες ότι μπορεί να συνομιλήσει με όλους στην περιοχή πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας.   
 
• Η ναυτική δύναμη της Μόσχας στη γειτονιά μας
• Η γαλλική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο
• Το έδαφος που κερδίζει ο EastMed 
• Γιατί το Παρίσι δεν θέλει ν’ ακούει για αγωγό προς Τουρκία 
• Διασφάλιση θαλάσσιων οδών από το «Ντε Γκωλ» 
• Οι φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και τα συμφέροντα   
  
Ταυτόχρονα, οι παρασκηνιακές κινήσεις βάζουν στην τελική ευθεία τις (ήδη προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) ελληνογαλλικές συζητήσεις, οι οποίες άλλωστε επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία. Σε εξέλιξη είναι οι απευθείας συνεννοήσεις ανάμεσα σε Μαξίμου και Ελιζέ με το βλέμμα στο επόμενο τετ - α - τετ των δύο ηγετών, μία ιδιαίτερα σημαντική κατ' ιδίαν συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο γάλλος πρόεδρος στην Κορσική, στις 10  Σεπτεμβρίου, μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρωθυπουργική ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum.